Volvo XC90 Diesel

Volvo kommer att upphöra med tillverkningen av bilar med dieselmotor i början av 2024, samtidigt som företaget intensifierar sina planer på att bli ett renodlat elbilsmärke till 2030.

I början av den här månaden tog det Svensk/Kinesiska företaget i tysthet bort de sista dieselmodellerna från sitt brittiska sortiment, och nu säljs endast helelektriska, plug-in-hybrid- och mildhybridbensinmodeller där. Men för närvarande säljer man fortfarande dieseldrivlinor på andra marknader. Volvo kommer att sluta erbjuda dessa modeller, vilket gör företaget till den första stora ”äldre” tillverkaren som helt skippar dieseldrivlinor.

Volvo har länge signalerat sin avsikt att sluta med dieselmodeller och har tidigare knoppat av sin utvecklingsverksamhet för förbränningsmotorer till ett företag som heter Aurobay, ett joint venture med det kinesiska moderbolaget Geely. Volvo sålde sedan sin andel i Aurobay i slutet av förra året och säger att man inte längre kommer att spendera ”en enda krona” av sin budget på utveckling av nya förbränningsmotorer.

Bekräftelsen att Volvo kommer att sluta tillverka dieseldrivlinor senast 2024 gjordes vid Climate Week NYC i New York – och markerar en snabb omvandling. Så sent som 2019 – året då Volvo lanserade XC40 Recharge som sin första elbil – var majoriteten av Volvos modeller som såldes i Europa dieseldrivna.

Dieselförsäljningen i Europa har sjunkit sedan dess, en nedgång som beror på att kunderna har ändrat smak på grund av oro för både klimatförändringar och de större kväveoxidutsläppen från dieselmotorer, ett särskilt problem i stadsområden.

Företagschefen Jim Rowan sa att ”elektriska drivlinor är vår framtid” och hävdade att företaget är ”helt fokuserat på att skapa en bred portfölj av premium, helt elektriska bilar som levererar allt våra kunder förväntar sig av en Volvo”.

Volvo kommer att lansera de nya eldrivna SUV:arna EX30 och EX90 under de kommande månaderna som en del av sin övergång till att bli ett varumärke med enbart eldrift – och ett bredare mål att bli ett klimatneutralt företag senast 2040. Rowan tillade: ”Vad världen behöver nu, vid denna kritiska tidpunkt för vår planet och mänskligheten, är ledarskap.”

Han sa att både industrin och politiska ledare måste leverera ”meningsfulla policyer och åtgärder” för att bekämpa klimatförändringarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *