Volvo EX90

Volvo har lovat att lösa det ofta frustrerande problemet med teknik för övervakning av förarens uppmärksamhet med det nya Driver Understanding-systemet, som gör sin debut på den kommande elbilen EX90.

Systemet använder två interiörkameror för att övervaka förarens ögonmönster och upptäcka tidiga tecken på distraktion från vägen. Liknande system finns i många nya bilar – i enlighet med GSR2-säkerhetsbestämmelserna som träder i kraft nästa år – men de är ofta för känsliga och blir därför en distraktion.

Volvo vill lösa detta genom att använda egenutvecklad teknik för att skanna ögonrörelsemönster – för dåsighet, berusning eller andra kognitiva nedsättningar – och tillämpa ett mer pragmatiskt förhållningssätt till de data som samlas in av systemet.

Vid det första offentliga krocktestet av EX90 berättade Volvos seniora säkerhetstekniska ledare Mikael Ljung Aust att ”du spenderar ungefär 80 % av din tid med att titta på vägen framför dig och 20 % på annat håll”, vilket understryker behovet av att hålla förarnas ögon på vägen.

Volvo EX90

Men ”människor har lärt sig att göra detta på ett sätt som fungerar för säker körning”, tillade Ljung Aust. Krockar orsakas bara av ”olämpliga” blickar ”någon enstaka gång”, sa han, så ”det är verkligen svårt att säga att folk gör fel”.

Volvos system varnar därför föraren först när distraktionen skapar ett scenario som kräver att datorn ingriper för att undvika en fara eller kollision. Dessa varningar eskalerar sedan om systemet fortsätter att utlösas eller om farorna ökar i allvarlighetsgrad.

Volvo EX90

Åsa Haglund, chef för Volvo Cars Safety Centre, berättade om sin erfarenhet av att lära sin son att köra bil och insåg att ständiga varningar kan bryta förtroendet mellan en förare och dennes säkerhetssystem.

”Vi började med att jag var ett ganska irriterande aktivt säkerhetssystem som skrek ’se upp!'” sa Haglund och skämtade. ”Min son lyssnar snart inte på mig längre, eller hur? Det är superirriterande och det gör honom säkert inte till en bättre förare.

”Så vi måste hitta den balansen. När du tittar bort och något händer – och vi bilens säkerhetssystem tittar – det är då vi vill berätta för dig när hjälpen behövs och inte någon annan gång. Det är då vi skapar ett effektivt säkerhetssystem, inte genom att ropa ut vad som helst som vi ser när som helst.”

Volvo EX90

Nya Volvo EX90 är företagets flaggskepp bland elbilarna och ger märket en utsläppsfri motsvarighet till SUV:en XC90.

Det är den första eldrivna Volvon som använder moderbolaget Geelys nya SPA2-arkitektur – som kommer att delas med Polestar 3 – och kommer med en tvåmotorig, fyrhjulsdriven drivlina som erbjuder två uteffekter.

Twin Motor-modellerna kommer att ha 402 hk, medan Performance-modellerna kommer att ha 510 hk. Båda har en reglerad topphastighet på 180km/h. Enmotoriga versioner med lägre effekt kommer sannolikt att följa.

Energin kommer från ett 111 kWh-batteri (107 kWh användbart), med en effektivitet på nästan 5km per kWh och en uppgiven räckvidd på 58 mil för Twin Motor. Batteriet kan laddas med upp till 250 kW, vilket ger en 10-80 % laddning på 30 minuter.

Volvo EX90

EX90 kommer också att stödja dubbelriktad laddning, vilket gör att den kan skicka ström till ett hem via en specialutrustad väggdosa – även om den tjänsten till en början endast kommer att erbjudas på utvalda marknader.

Med sina 5037 mm är EX90 något längre än nuvarande XC90. Den är också bredare än den bilen men något lägre och har en tjänstevikt på 2818 kg. Bagageutrymmet är på 310 liter när sju säten används, vilket ökar till 665 liter i femsitsläge och 1915 liter med andra och tredje raderna nedfällda.

Den elektriska SUV:en fungerar som ett ”statement för var vi är och vart vi är på väg”, enligt VD Jim Rowan, som hävdade att den sätter nya standarder för säkerhet eftersom Volvo siktar på noll dödsolyckor i sina bilar.

Volvo EX90

Framför allt kommer EX90 att ha lidar som standard, med sensorn monterad på takets främre kant. Den kommer att komplettera en rad andra interiöra och exteriöra sensorer och kameror för att driva avancerade förarassistans- och säkerhetssystem.

Till en början kommer detta att omfatta ett uppgraderat Pilot Assist-system och en styrstödsfunktion som hjälper till vid filbyten. Volvo säger att systemen så småningom kommer att erbjuda en abonnemangsuppdatering som erbjuder ”oövervakad autonom körning” under vissa förhållanden och på vissa platser.

Det nya säkerhetspaketet, tillsammans med EX90:s infotainment- och batterihanteringssystem, kommer att drivas av ett kärnprogramvarusystem som använder avancerade Nvidia Drive-plattformar tillsammans med Qualcomms Snapdragon Cockpit-plattform blandat med Volvos egen programvara.

Volvo EX90

Instrumentpanelen är uppbyggd kring en central 14,5-tums pekskärm som har Volvos Google-baserade infotainment. Modellen har en 5G-dataanslutning som standard för att underlätta uppdateringar av programvaran.

Invändigt har EX90 också en omfattande användning av naturliga och ”ansvarsfullt framtagna” material. Volvo säger att SUV:en innehåller 15 % återvunnet stål och 25 % återvunnet aluminium, tillsammans med cirka 48 kg återvunnen plast och biobaserade material – cirka 15 % av den totala mängden plast som används i bilen.

Priserna för EX90 börjar på 1,2 miljoner kr.

Volvo EX90

Volvo avslöjade att de hade stängt orderböckerna för den eldrivna EX90 i april och uppgav att dess första års produktionskvot hade sålt slut.

Produktionen var ursprungligen planerad att inledas i slutet av 2023, men har skjutits upp till första halvåret 2024 för att ge extra tid för mjukvaruutveckling och testning. Volvo har ännu inte satt en exakt tidsram för när leveranserna av EX90 i Storbritannien nu är planerade att börja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *