Home Elbilar Volkswagen ID 3 GTX: 322 hk hot hatch är EV Golf GTI-motsvarighet

Volkswagen ID 3 GTX: 322 hk hot hatch är EV Golf GTI-motsvarighet

by admin
Volkswagen ID 3 GTX

Volkswagen har utökat sitt sortiment av uppvärmda elbilar med nya GTX-versioner av ID 7 Tourer kombi och ID 3 halvkombi – den senare fungerar som ett efterlängtat elektriskt alternativ till Golf GTI.

ID 3 GTX har varit på tapeten sedan elbilen presenterades 2019 och kommer nu i hälarna på den tekniskt identiska Cupra Born VZ, som visades förra månaden.

Som standard är den utrustad med Volkswagens senaste APP550-elmotor på bakaxeln, som utvecklar 282 hk – upp från 201 hk i standardbilen.

Ökningen av vridmomentet är ännu mer betydande, med en elmotor som ger 445nm. Det är också betydligt mer än Volkswagen Golf R:s 420nm.

Toppmodellen ID 3 GTX Performance är ännu kraftfullare och producerar 322 hk för en 0-100km/h-tid på 5,6 sekunder, vilket gör den till VW:s snabbast accelererande elbil hittills.

Volkswagen ID 3 GTX

Utöver uppgraderingarna av drivlinan har Volkswagens hot hatch också fått flera chassi- och fjädringsjusteringar som är avsedda att ge den en mer dynamisk karaktär.

ID 3 GTX har en omjusterad styrning som har konfigurerats för att ge ”större precision”, och Performance-modellen har ett nytt Dynamic Chassis Control-system (DCC) – som Golf GTI – som använder fler sensorer för att upptäcka hjulrörelser för att förbättra körning och väghållning.

Batteriet har vuxit något i storlek för GTX-versionen av ID 3, från 77 kWh till 79 kWh. Volkswagen uppger en räckvidd på upp till 60 mil för standardversionen av GTX, men Performance-paketet kommer sannolikt att minska räckvidden något.

DC-laddning med 175 kW ger en 10-80 % laddning på under 30 minuter.

ID 7 GTX Tourer levereras som standard med en drivlina med två motorer som utvecklar 335 hk och använder samma 86 kWh-batteri som ID 7 Tourer Pro S.

Volkswagen ID 7 GTX

Räckvidden har ännu inte avslöjats men den kommer sannolikt att klara 61 mil på en laddning. Precis som ID 3 har ID 7 GTX Tourer trimmats i linje med bilens ökade effekt, med en sportigare styrinställning för mer exakt hantering. Den sportiga DCC kan läggas till som tillval.

Både ID 3 GTX och ID 7 GTX Tourer har fått en subtilt sportigare look. Framtill har de en ny GTX-specifik stötfångardesign, tillsammans med nya LED-körljus med ”pilspetsar”, svarta glanslister och en diffusor baktill. Fälgarna är 20 tum i diameter som standard, med 21-tums fälgar som tillval på ID 7.

Inuti är båda bilarna inspirerade av Golf GTI och har sportstolar dekorerade med röda sömmar och GTX-bokstäver.

Volkswagen ID 3 GTX

ID 3 har en 12,3-tums infotainmentskärm som har förnyats för att köras med Volkswagens senaste programvara, medan ID 7 använder samma system men en 15,0-tums skärm.

Volkswagen har ännu inte bekräftat priserna för sina nya GTX-modeller, men båda kommer att ha en betydande premie jämfört med standardbilarna. ID 3 GTX kommer sannolikt att kosta från cirka 600,000kr, medan den heta ID 7 Tourer kan säljas för närmare 800,000kr.

You may also like

Leave a Comment