Volkswagen ID 3 2023

ID 3 har inte haft den bästa starten i livet. Volkswagens första dedikerade elmodell försenades vid lanseringen på grund av problem med programvaran och brist på möjlighet till OTA-uppdateringar (over-the-air), den har fått hård kritik för sin bristfälliga interiörkvalitet och laddningsproblem, och den har fått kritik från ett antal billigare men bättre utrustade rivaler.

Men nu, tre och ett halvt år efter introduktionen, har den bakhjulsdrivna MPV-liknande hatchbacken fått nytt liv med en halvtidsfacelift som syftar till att rätta till de tidiga svagheterna och öka försäljningen ytterligare.

Bland förändringarna finns en lätt omarbetning av exteriören. Det ger utan tvekan ID 3 ett mer sammanhängande utseende utan många av de svarta plastelementen från den ursprungliga modellen.

Volkswagen ID 3 2023

Det är dock inuti som modellen får ännu viktigare uppdateringar. De inkluderar en instrumentbräda med nytt utseende och en beläggning av syntetiskt läder på Pro S-modellen, som körs här, samt plast och klädsel av högre kvalitet på andra ställen.

Det finns nu en standardiserad 12,0-tums infotainmentskärm i stället för den tidigare 10,0-tums enheten. Den får det senaste mjukvarupaketet och med det en ny digital menystruktur, högre upplösning, snabbare respons och mer sömlös drift. Förnuftigt nog har Volkswagen också lagt till belysning på reglaget som används för att kontrollera volymen på ljudsystemet.

Resultatet är en mer tilltalande körmiljö med högre upplevd kvalitet och, trots uppenbara likheter med den tidigare ID 3, mer intuitiva och lättare att styra än tidigare.

Framstolarna är ganska platta och saknar sidostöd. Den höga sittpositionen ger dock en utmärkt sikt. Det platta golvet ger också ett utrymme som ligger över genomsnittet, framför allt när det gäller benutrymmet i baksätet. Bagagekapaciteten är fortfarande 385 liter, även om ID 3 har ett mycket högre lastutrymme och golv än sin förbränningsmotordrivna kompanjon.

Volkswagen ID 3 2023

Kraften kommer från samma bakmonterade elmotor som tidigare. Den fortsätter att utveckla 204 hk och 228 lb ft i både ID 3 Pro och Pro S, som får 58,0 kWh respektive 77,0 kWh litiumjonbatterier.

Responsen vid start är brådskande, vilket gör att ID 3 känns behagligt kvick i stan, där den ansiktslyftade Volkswagen-modellen känner sig mest hemma.

Även på öppna vägar är prestandan tillfredsställande tack vare drivlinans flexibla natur och den imponerande förfiningen. Drivlinan är tyst, däckbruset är relativt lågt och vindbruset i högre hastigheter är endast måttligt.

Den ansiktslyfta ID 3 Pro S styr med lätthet men precision, även om det är lite av den faktiska återkopplingen. Ett väldämpat chassi ger den en imponerande kroppskontroll på mer utmanande vägar. Det finns också en hel del grepp i fronten, vilket möjliggör en förutsägbar och pålitlig hantering. I slutändan begränsas dock dess kurvtagningsförmåga av dess 1933 kg tjänstevikt.

Det finns en fasthet i körningen, vilket kan få ID 3 att kännas något orolig över högfrekventa gupp i lägre hastigheter. Förmågan att hantera gropar och liknande förbättras dock med hastigheten – till den grad att den nya 2024 års modellen känns välkontrollerad och ganska mogen, med en utmärkt isolering av vägstötar ute på öppen väg enligt klassens standard.

Du kan ändra mängden energiåtervinning och bromseffekt genom att kalla upp batteriläget via växelväljaren som är monterad i slutet av den 5,3 tum stora instrumentdisplayen. En kombinerad WLTP-cykelräckvidd på 55,5 mil ger Pro S mer än symbolisk långdistanspotential. Som jämförelse kan MG 4 Long Range erbjuda en WLTP-räckvidd på 45 mil från sitt 61,7 kWh-batteri.

En ökning av DC-laddningshastigheten, från 125 kW till 170 kW, minskar också ID 3 Pro S:s batteriladdningstid på en hög effektladdare.

Hittills har ID 3 varit något av ett pågående arbete. Men i och med lanseringen av den ansiktslyfta modellen verkar Volkswagen äntligen ha levererat det eldrivna alternativ till Golf som man hela tiden lovat. Förbättringarna jämfört med den ursprungliga ID 3 är subtila, men de bidrar till att öka dess attraktionskraft på viktiga områden. Med 500,000kr i Pro S-utförande förblir den dock ett ganska dyrt förslag jämfört med många av dess mer omfattande utrustade elbilsrivaler.

Volkswagen ID 3 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *