Home Nyheter Vad är Android Auto och hur fungerar det?

Vad är Android Auto och hur fungerar det?

by admin
Android Auto

Vill du använda bilens infotainmentsystem som om det vore din smartphone? Med Android Auto kan du göra just det, med snabb och enkel åtkomst till en mängd applikationer för användare av Android-telefoner.

Android Auto är ett alternativ till Apple CarPlay för ägare av en icke-fruktbaserad telefon, och är en tjänst som låter dig ansluta din Android-telefon till bilens infotainmentsystem för att visa navigationsappar, ta emot telefonsamtal, svara på meddelanden och spela upp ljud.

Alla dessa funktioner nås via stora ikoner på infotainmentskärmen samt via röstkommandon. Google, företaget bakom Android Auto, säger att programvaran syftar till att minska dina distraktionsnivåer så mycket som möjligt, så ikonerna bör vara lätta att nå när du kör.

När biltillverkarna försöker hantera den obevekliga utvecklingen av smartphones föredrar många förare att använda speglingstjänster som Android Auto istället för det standardoperativsystem (OS) som är monterat i deras bilar. Det är därför ingen överraskning att cirka 150 miljoner bilar på våra vägar världen över har Android Auto installerat.

Hur får jag tillgång till Android Auto?

Om du har en Android-telefon – det vill säga en telefon som utvecklats av företag som Samsung, OnePlus, Huawei, Nokia, Sony eller Google själva – kommer Android Auto att vara förinstallerat på din telefon om den kör Android 10 eller senare. Det är också gratis att installera i Google Play Store.

Det är enkelt att ansluta till bilen eftersom Android Auto fungerar med en USB-kabel. Vissa nyare bilar erbjuder även en trådlös Android Auto-anslutning, via Bluetooth eller en wi-fi-anslutning. Om du är osäker på din bils anslutningsmetod kan du ta en snabb titt i bilens manual.

Är min telefon kompatibel med Android Auto?

Det finns några förbehåll för detta, men håll dig till oss. För att ansluta din telefon till Android Auto med en USB-kabel måste den köra Android 8.0 (Oreo) eller senare och ha en aktiv dataplan.

Om du vill ansluta den trådlöst till infotainmentsystemet och du har en Android-telefon som inte är tillverkad av Samsung eller Google, se till att den kör Android 11.0 eller senare.

Samsung- eller Google-telefoner kan använda Android 10.0 eller senare, medan Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ eller Note 8-modellerna fungerar med Android 9.0 eller senare.

Kom ihåg: alla telefoner kräver en aktiv dataplan och stöd för 5 GHz wi-fi. De flesta telefoner har det senare, men om du upplever anslutningsproblem kan det bero på detta. Kontakta din telefontillverkare för att lösa problemet.

Hur aktiverar jag Android Auto i min bil?

Det finns två sätt att göra detta: via USB-anslutning eller trådlöst. Kontrollera först att din bil är kompatibel med Android Auto. Du kan läsa Androids guide till alla bilar som är kompatibla med systemet här.

Om du använder en USB-anslutning, se till att din telefon är inom räckhåll för ditt mobila datanätverk och anslut USB-kabeln till bilens port och din telefon.

Porten kan vara antingen en USB-A (rektangulär) eller en USB-C (oval) kontakt. Instruktioner visas sedan på bilens infotainmentskärm; följ dessa steg för att fortsätta. Du behöver ingen Bluetooth-anslutning om du använder den här metoden.

Android Auto

Om du ansluter trådlöst, se till att du är ansluten till ditt mobilnät och hitta Bluetooth-menyn i telefonens inställningsapp.

För att säkerställa att telefonen kan upptäckas håller du bilens röstkommandoknapp intryckt för att öppna menyn och para ihop telefonen.

Du kan också behöva kontrollera att Bluetooth eller trådlösa anslutningar är aktiverade på infotainmentskärmen. Instruktioner på skärmen visas sedan på din infotainmentdisplay.

När din telefon är parkopplad med din bil via Bluetooth bör Android Auto starta inom några sekunder.

Vilka appar kan jag använda med Android Auto?

Det finns flera appar som är kompatibla med Android Auto, från navigering till musik. Se vår lista över våra favoritappar för Android Auto nedan:

Google Maps – Googles egen navigationsapp

Waze – en navigationsapp från tredje part med flera användbara funktioner som incidentrapportering, varningar för polisbilar och mer

Spotify – en populär app för musik och podcasts

Amazon Music – ett alternativ till Spotify för dina favoritlåtar

Audible – Amazons app för uppspelning av ljudböcker

WhatsApp – du kan självklart inte skicka sms till folk här, men du kan höra meddelanden som skickats till dig och skicka tillbaka meddelanden via röststyrning

Hur mycket kostar Android Auto?

Android Auto är gratis att använda och appen är gratis att ladda ner till din telefon. Du kan dock behöva betala vissa datapriser om de inte redan ingår i ditt mobilabonnemang.

Vissa tillverkare inkluderar dock Android Auto endast i högre utrustningsnivåer, eller som tillval i instegsmodeller – men det blir allt vanligare att märken inkluderar det som standard, tillsammans med Apple CarPlay.

Vilka bilar har Android Auto?

Sedan det första Svenska utseendet i 2016 års Honda Civic har Android Auto blivit allestädes närvarande.

Faktum är att det nu finns tillgängligt på de flesta nya modeller. Totalt erbjuder 63 märken Android Auto i sina fordon i en officiell kapacitet.

Fördelar med Android Auto

Det finns flera fördelar med att använda Android Auto – och det beror ofta på den programvara som medföljer din bil.

Faktum är att många förare anser att Android Autos Google Maps-integration är mer intuitiv, exakt och användbar än förinstallerade satellitnavigeringssystem.

Det är väldigt praktiskt att ha alla dina favoritappar nära till hands när du är på resande fot, och röstintegrering i appar som WhatsApp är användbart för att hålla kontakten med dina vänner och familj under långa resor.

Android Autos breda urval av appar är också ett plus, vilket innebär att du kan hålla dig till din favoritapp för musik eller podcast.

Och om vi ska vara ärliga så ser det ofta bättre ut än många av de infotainmentlösningar som vissa bilmärken erbjuder idag.

Nackdelar med Android Auto

Även om Android Auto kan verka som den perfekta lösningen för de flesta telefonanvändare, är det inte för alla.

Det ultimata negativa med systemet är att det bara kan användas med en Android-telefon, så det är inte tillgängligt för alla förare.

Du måste också hålla ett öga på din dataanvändning med Android Auto, eftersom appar som Spotify, Amazon Music eller Audible kan sluka din data om du inte är inställd på ett specifikt offline-läge.

Om du inte har rätt kabel och din bil inte kan erbjuda trådlös anslutning kanske du inte alls kan ansluta till Android Auto.

Om du inte gillar pekskärmar kanske du också vill undvika Android Auto, eftersom de flesta funktioner styrs via bilens infotainmentsystem, som vi alla vet är på väg mot denna form av interiör underhållning.

You may also like

Leave a Comment