Stellantis

Stellantis siktar på att minska batteriernas vikt med 50% till 2030 i ett försök att göra elbilarna lättare och närmare sina motsvarigheter med förbränningsmotorer.

”Dagens batterier är helt enkelt för tunga; fordonet är för tungt. Vi borde inte gå bakåt”, sa Ned Curic, chef för teknik och teknologi, vid öppnandet av företagets nya batteriteknikcenter Mirafiori i Turin, Italien.

Curic sa att företagets mål var att halvera batteripaketets vikt genom att introducera ny lättviktsbatteriteknik och effektivare cellförpackning.

Stellantis investerade tidigare i år i Silicon Valley-företaget Lytten, som utvecklar lättare litium-svavelbatterier. Förutom att minska vikten sänker dessa kostnader och koldioxidutsläpp genom att använda mindre exotiska material än litiumjonbatterier.

Curic nämnde också natriumjonbatterier som ett annat potentiellt alternativ. Natriumjonbatterier framhålls som ett mycket billigare alternativ och utvecklas av kinesiska batteritillverkare som CATL.

Hur tunga dagens elbilsbatterier är framgick när den schweiziska banken UBS nyligen plockade isär BYD Seal-sedanen som en del av en rapport om batterikostnader. Litium-järn-fosfat-batteriet (LFP) i standardutförandet av 62 kWh Seal stod för 470 kg av bilens totala vikt på 1941 kg.

Dyrare nickelmangankoboltbatterier (NMC) är lättare och mer energitäta, men 60kWh-paketet i Renault Mégane E-Tech Electric väger fortfarande 394 kg av den totala vikten på 1783 kg, rapporterade UBS.å

Den nya Mirafiori-anläggningen kommer att göra det möjligt för Stellantis att designa, utveckla och testa batteripaket, moduler, högspänningsceller och programvara för kommande modeller från Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Peugeot, Vauxhall med flera.

Stellantis har spenderat 40 miljoner euro (Närmare 500 miljoner kr) på att utveckla anläggningen, som återanvänder en del av en tidigare Fiat-fabrik. Den har 32 klimatiska testkammare, vilket gör det möjligt att testa upp till 47 batteripaket parallellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *