Home Uncategorized Sköna hängmattor och hammockar

Sköna hängmattor och hammockar

by admin
hängmatta

Hängmattan är en ikonisk symbol för avkoppling och sommartid. Hängmattan skapades ursprungligen av ursprungsbefolkningen i Amerika, men dess effektiva design har anammats av människor över hela världen, oavsett om de kopplar av hemma, campar i vildmarken eller utforskar kosmos.

Ordet hängmatta kommer från det spanska rotordet -maka, som betyder ”sträckning av tyg”. Hängmattor var viktiga i gamla inhemska kulturer för att hjälpa människor att sova ovanför marken för att undvika insekter, ormbett och sjukdomar. De första hängmattorna vävdes av trädbark och övergick senare till mer rikligt förekommande sisalfibrer eller palmblad, beroende på var tillverkaren befann sig. Européerna tog över konstruktionen ombord på örlogsfartyg för att kunna utnyttja trånga utrymmen på ett mer ekonomiskt sätt och för att skydda sjömännen från att falla ut ur träbäddarna vid grov sjö. Dessa enkla tygbäddar är så mångsidiga att astronauter på Apollos månexpeditioner använde dem för att undvika att sova på det kalla golvet i rymdfärjornas kabiner.

I dag är hängmattor fortfarande en viktig del av hantverkskulturen i hela Sydamerika. I kommunen Concepción Quezaltepeque i El Salvador firas varje november en traditionell hängmattfestival, där hantverkare tillverkar och säljer hamdgjorda hängmattor.

Hälsofördelar med hängmattor

Det finns flera unika egenskaper hos en bra hängmatta som hjälper dig att vakna utvilad och återställd, oavsett om du använder dem för en eftermiddagslur eller en hel natts sömn. Här är bara några hälsofördelar med hängmattor som människor har märkt:

  • Hängmattor lindrar tryckpunkter, så det finns ingen fel sovställning. Det är därför som det är känt att byta till en hängmatta på natten hjälper människor att lindra kronisk smärta.
  • Hängmattans mjuka gungning ger en lugnande rörelse som hjälper dig att vagga dig till sömns som en bebis. Även när du inte sover kan denna lätta rörelse hjälpa till att lindra stress – en annan stor hälsofördel.
  • Människor tenderar att somna snabbare och få en djupare sömn i en hängmatta, vilket leder till fler timmar av kvalitetsvila. Hängmattor har till och med ansetts minska sömnlöshet. Vi vet att tillräckligt med sömn är förknippat med en rad olika fysiska och psykiska hälsofördelar, bland annat ökad ämnesomsättning och immunitet, samtidigt som risken för kroniska sjukdomar minskar.

You may also like

Leave a Comment