Porsche K1 SUV

Det nya flaggskeppet Porsche SUV kommer att sitta ovanför Cayenne i sortimentet och vår exklusiva bild visar hur den skulle kunna se ut.

 

Porsche arbetar på en helelektrisk SUV som kommer att erbjuda nya nivåer av lyx för företaget och ligga ovanför Cayenne.

Den nya modellen, som har kodnamnet K1, tillkännagavs i samband med en strategiuppdatering från den tyska tillverkaren förra veckan och kommer att använda en modifierad version av VW-koncernens kommande SSP-elektriska arkitektur. Den sjunde modellen i Porsches sortiment kommer i praktiken att vara en rival till BMW:s iX SUV.

I ett ovanligt drag avslöjade Porsche-chefen Oliver Blume inte bara planen för fordonet utan bekräftade också var det kommer att tillverkas. Han sade: ”Vi planerar att lägga till en ny lyxig, helt elektrisk SUV-modell till vår portfölj, som kommer att rullas av produktionslinjen i Leipzig.

Detta kommer att ytterligare utöka vår position inom segmentet för lyxbilar. Vi siktar särskilt på segment med högre marginal och vill på detta sätt ta tillvara på nya försäljningsmöjligheter.”

Vår exklusiva bild visar hur Porsche kan komma att skala upp profilen på den nuvarande Cayenne och samtidigt anta tydliga EV-formspråk. Det är troligt att företaget kommer att göra sitt erbjudande till ett mer rakt alternativ till iX:s polariserande utseende.

Meddelandet som bekräftar att den nya bilen kommer att använda SSP Sport-plattformen avslöjade också att det kommer att finnas en mer fokuserad (och dyrare) version av VW-koncernens allomfattande arkitektur. SSP – eller Scalable Systems Platform – väntas komma 2026 och kommer att kombinera de bästa delarna av VW-koncernens nuvarande MEB-plattform och PPE-upplägget som kommer att stödja den kommande helelektriska Porsche Macan 2024.

Det förväntas nu att konventionella SSP-produkter kommer att begränsas till 400V-teknik, vilket bidrar till att hålla priserna nere, men att SSP Sport-baserade modeller kommer att erbjuda 800V-el som kan stödja laddning på upp till 350 kW. Porsche leder SSP Sport-projektet, men Lamborghini, Bentley och Audi kommer sannolikt också att använda sig av detta.

Porsche avslöjade också att nästa generationer av Panamera och Taycan båda kommer att använda SSP Sport. Förutom Macan planerar Porsche också att bygga nästa generation av Cayenne som ett helt elektriskt fordon med PPE.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *