Pininfarina Battista

Den 1 900 hästkrafter starka hyperbilen satte också EV-rekord i bromsning.

Pininfarina Battista är snabb, men nu vet vi exakt hur snabb. Den elektriska hyperbilen är för närvarande det snabbast accelererande väglagliga fordonet i världen. Och när det gäller att stanna säger Pininfarina att Battista också är rekordstark.

Låt oss hoppa rakt in i det. Battista går från 0-100 km/h på 1,79 sekunder. Den når 200 på 4,49 sekunder, ungefär samma tid som det tar för en Chevrolet Camaro SS att nå 100. Och när det är dags att stanna går Battista från 100-0 mph på 30m. Enligt Pininfarina är denna statistik officiell och utgör nya rekord för produktionsfordon. Topphastigheten är 350 km/h, vilket inte är ett rekord men ändå är det sällsynt luft för någon bil, än mindre för en elbil.

”Perfekt optimerad viktfördelning och låg tyngdpunkt är kärnan i det här resultatet”, säger Automobili Pininfarinas produktions- och teknikchef Paolo Dellacha. ”Kombinationen av skräddarsydd chassi- och fjädringsinställning, däck som bevisats under många tusentals testkilometer och fyra motorers vridmomentvektorering som levererar oöverträffad kraft gör att Battista är världens snabbast accelererande väglagliga bil.”

Pininfarina Battista

För att friska upp minnet använder Battista fyra elmotorer som tillsammans producerar 1 900 hästkrafter (1 417 kilowatt) och ett vridmoment på 2 300 newtonmeter. Rimac levererar batteripaketet på 120 kilowattimmar, som är format som ett T och monterat lågt för bättre viktkontroll. Varje bil byggs för hand i Italien och tar totalt cirka 1 250 timmar att färdigställa. 150 bilar planeras att tillverkas och priserna börjar på 2,2 miljoner euro. I amerikansk valuta är det för närvarande 2,25 miljoner dollar.

Produktionen inleddes i juli och leveranserna till kunderna är nu igång. Pininfarina valde Battista-debuten för Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att avslöja dess rekordprestationer, som uppnåddes på Dubai Autodrome.

Det har varit en lång väg för EV-hyperbilen. Vi såg den för första gången redan 2018 under Monterey Car Week i Kalifornien. Nu när leveranserna sker runt om i världen är det oklart hur lång produktionsserien kommer att vara för alla 150 modeller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *