Home Nyheter Officiellt: Bugatti Chiron ersätter W16-motor med V16-motor

Officiellt: Bugatti Chiron ersätter W16-motor med V16-motor

by admin
Bugatti Chiron V16

Bugattis nästa hyperbil kommer att använda en enorm V16-motor, har företaget bekräftat.

Bugatti har meddelat att den nya hyperbilen kommer att presenteras i sin helhet i juni och har avslöjat att man kommer att byta ut W16-motorn som används i Chiron och föregångaren Veyron till en helt ny enhet med en annan form.

Det blir den första produktionsbilen på decennier som använder en sådan motor, den senaste var den ultra-sällsynta Cizeta-Moroder V16T från 1991.

Bugatti har inte gett några fler detaljer om motorn, såsom dess kapacitet eller om den har utvecklats internt, men de har avslöjat en förhandsvideo som ger en första smak av det ljud den kommer att göra – som du kan titta på nedan.

V16 kommer att ingå i Bugattis första hybriddrivlina, som företaget beskriver som ”ojämförlig i varje detalj, det är ett rent förkroppsligande av Bugattis DNA, skapat inte bara för nutiden, eller ens framtiden – utan ’Pour l’éternité'” – för evigheten.

Tidigare trodde man att Bugatti skulle minska storleken på sin motor i ljuset av den potentiella elektriska kraftökningen som en hybriddrivlina ger, och behovet av att rymma ett batteri och elmotorer, men uppenbarligen har företaget hittat ett sätt att förbli trogen sin 16-cylindriga härkomst när man omfamnar elektrifiering.

Företaget hade redan berättat för Bilnytt att den nya drivlinan skulle vara ”olik allt annat som säljs” men hade slutat att avslöja några tekniska detaljer.

Designen av själva bilen godkändes tidigt förra året, med designern Achim Anscheidt – som nyligen avgick som Bugattis designchef – som berättade för Bilnytt att den kommer att ”föra Bugatti framåt” in i en ny era samtidigt som den behåller signaturtecken som hästskogallret och den halvmåneformade bälteslinjen.

Hans ersättare, Frank Heyl, lovade att den nya bilen kommer att bli ”ännu mer fantastisk” än Chiron. ”Den kommer att vara fantastisk, proportionellt, tekniskt, när det gäller innovation, när det gäller oväntat. Den kommer att ta folk med storm, och det är en sann glädje att få arbeta med den.”

Utan tvekan kommer den kolossala motorn, i kombination med ett elektriskt drivelement, att ge bilen jämförbar kraft som Chiron med 1487 hk, som klarar 0-100 km/h på 2,5 sekunder och toppar vid 420 km/h även i sitt standardutförande.

Det är ännu inte bekräftat om hybriddrivlinan kommer att möjliggöra körning utan motor, eller om de två framdrivningssystemen kommer att arbeta i tandem för maximal effekt.

You may also like

Leave a Comment