Home Nyheter Nya Volkswagen Golf R lanseras som en mega-hatch med 329 hk

Nya Volkswagen Golf R lanseras som en mega-hatch med 329 hk

by admin
2024 Volkswagen Golf R

Nya Volkswagen Golf R kommer att vara en av de sista bensindrivna modellerna med R-märkning när prestandamärket förbereder sig för att bli helt eldrivet 2030.

Den fyrhjulsdrivna mega-hatchen har ett nytt utseende och samma omarbetade kupé som de andra Golf-modellerna Mk8.5. Den kommer att producera 329 hk – upp från 316 hk i den utgående bilen – i linje med den närbesläktade Audi S3, med ett litet vridmomentlyft till 310 lb ft.

Volkswagen visade tidigare upp R för allmänheten för första gången, då den visades upp i prototypform – tillsammans med de redan avslöjade varianterna GTI, GTE och eHybrid – vid Zell am See-isloppet i Österrike tidigare i år.

Den nya bilen var klädd i en kamouflageliknande ”50 years of Golf”-färg och körde på isbanan som en del av ett firande av Volkswagens fyrhjulsdrivna prestandamärke, inför den fullständiga avtäckningen i sommar.

Divisionschefen Reinhold Ivan sa: ”Volkswagen R är Volkswagens premiumprestandamärke och har stått för sportighet och dynamisk prestanda i mer än 20 år. Här på Ice Race möter det förflutna framtiden. Vi kan knappt vänta på att Golf R, som fortfarande är förklädd här, ska fira sin premiär i sommar.”

Liksom standardmodellerna Golf och GTI har R inte förnyats visuellt, men den kommer att få en ny interiör som försöker rätta till kritiken mot den åttonde generationens Golf, med ett nytt infotainmentsystem, återinförande av fysiska knappar och en rad material av högre kvalitet i kupén.

Utvändigt kommer den att skilja sig från den nuvarande R genom ett nytt upplyst Volkswagen-emblem och den nya generationens LED-matrisstrålkastare – tillsammans med, utan tvekan, extra färg- och trimalternativ – inklusive de nya R-märkta legeringarna som bärs av denna prototyp.

VW har inte gett någon indikation på specifika prestandasiffror, men 2022 års specialutgåva av Golf R 333 – den dyraste Golf som hittills sålts – hade en topphastighet på 270 km/h och en sprinttid på 4,6 sek från 0-100 km/h.

Företaget har visat R i hatchback-form, men tidigare prototypobservationer bekräftar att Golf R-kombin kommer att återvända som en rival till den nyligen uppdaterade Mercedes CLA 35 shooting brake.

Priserna kommer att ges närmare lanseringen, men en liten premie över nuvarande 600,000kr förväntas.

You may also like

Leave a Comment