Kia EV3

Kia EV3, företagets minsta skräddarsydda elbil hittills, kommer att visas upp senare denna månad – och den har förhandsvisats med ett antal teaserbilder.

Den nya kompakta elektriska SUV:en visades först i konceptform förra året, och produktionsversionen kommer att avslöjas den 23 maj.

De tre teaserbilderna tyder på att Kias designchef Karim Habib höll sitt ord när han sa att produktionsbilen skulle vara en nära spegelbild av konceptet.

Kia EV3

Bilderna bekräftar att EV3 kommer att ha boxiga, kantiga linjer som påminner om flaggskeppet EV9 som sitter högst upp i Kias växande utbud av skräddarsydda elbilar.

De bekräftar också att hjulen kommer att skjutas ut mot hörnen för att förlänga hjulbasen och maximera det inre utrymmet, vilket framgår av konceptet (bilden längst ned).

Bilderna fokuserar på fram- och baklyktorna och visar att EV3 kommer att följa konceptet och använda Kias Star Map-belysning, tillsammans med en ny tolkning av Tiger Face-fronten.

Kia EV3

Medan den stora EV9 har ett mer premiuminriktat fokus, är EV3 utformad för att ”förbättra tillgängligheten för elektrisk mobilitet”, och Kia har siktat på att instegsmodellerna ska ha ett pris på mindre än 400,000kr.

Den nya modellen kommer att sitta bredvid Niro EV, som använder en plattform med flera drivlinor, och kommer att fungera som en indirekt ersättning för Soul EV.

Till skillnad från dessa modeller kommer EV3 att använda Hyundai Motor Groups skräddarsydda elektriska E-GMP-plattform, vilket bör göra det möjligt att erbjuda den med en rad olika drivlinor och batteristorlekar. Som ett resultat förväntas frontdrivna instegsmodeller erbjuda 215 hk.

EV3 kommer sannolikt att använda den version av E-GMP-plattformen som tidigare bekräftats för EV5, en Volkswagen ID 4-rival som ska komma till Sverige nästa år och som redan har visats upp i produktionsform.

Plattformen använder en 400V elektrisk arkitektur, jämfört med 800V arkitekturen på EV6 och EV9, vilket innebär att laddningshastigheterna blir långsammare men kommer att bidra till att minska kostnaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *