Honda har bekräftat att den helt nya crossoveren ZR-V kommer att börja säljas i Japan i april 2023, och att den kommer till Storbritannien i slutet av nästa år.

ZR-V, som ursprungligen presenterades som en del av en presentation av elektrifieringsstrategin i mars, har utformats med fokus på att locka yngre köpare och har som sådan en ”sportig och uttrycksfull” design, förbättrad dynamik, praktiska egenskaper och smidighet.

På sin hemmamarknad erbjuds ZR-V med en bensin- och en hybriddrift, den förstnämnda med en fyrcylindrig enhet på 1,5 liter med turbo och den sistnämnda med en fyrcylindrig enhet på 2,0 liter med Atkinson-cykel i kombination med två elmotorer, som används i Honda Civic e:HEV.
Relaterade artiklar

Hybriden förväntas vara det enda alternativet i Storbritannien, eftersom Honda endast säljer sina bilar – förutom den kommande Civic Type R – med elektrifierade drivlinor i regionen. Det här alternativet motsvarar Civic-hybridens specifikationer, med 181 hk och 232 lb ft vridmoment.

Både bensin- och hybriddrivlinorna är kopplade till CVT-växellådor som levererar kraften till antingen framhjulen eller alla fyra hjulen, beroende på specifikation. Hybridens ”e-CVT” kopplar endast motorn till hjulen vid höga hastigheter, med ett fast utväxlingsförhållande. Resten av tiden driver motorn en generator som ger kraft till elmotorerna.

ZR-V kommer i praktiken att ersätta den avgående Honda CR-V i märkets europeiska sortiment när den modellen ökar i storlek i nästa version, för att bättre kunna konkurrera med Skoda Kodiaq och Toyota Highlander.

Medan ZR-V kommer att säljas tillsammans med den lika stora Honda HR-V i Storbritannien, tar den den modellens plats – och namn – på den amerikanska marknaden.

Honda lyfter fram den nya grillen, den längre motorhuven och den ”eleganta” taklinjen som de egenskaper som tydligast skiljer den från sin föregångare.

Enligt rapporten är crossoveren ”sportig och personlig” och ”rätt storlek med utrymme och användbarhet för en äventyrlig weekendresa”.

Michael Kistemaker, vice ordförande för försäljning på American Honda, sade: ”Genom att få eftersträvansvärda kvaliteter bortom sitt segment kommer den helt nya 2023 Honda HR-V att välkomna en ny generation kunder till Honda och växa i betydelse som en inkörsport till Honda-märket.

”Denna nya HR-V kommer att främja sin position som segmentets ledare hos unga köpare, förstagångsköpare och multikulturella kunder.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *