Ford Mustang GTD

Nya Ford Mustang GTD är en aerodynamiskt optimerad och banklar ”teknisk kraftprestation” med kolfiberstomme som tar över kronan som Fords mest kraftfulla vägbil hittills.

Den kommer att byggas i begränsat antal från slutet av nästa år och kostar från cirka 300 000 dollar (3,2 miljoner kr) i USA.

GTD sägs ha skapats ”efter arbetstid” av ”en handfull” ingenjörer i ett anonymt garage på Fords huvudkontor i Michigan, med målet att skapa ”en Mustang som kan ta upp kampen med de bästa europeiska sportbilarna”.

Ford siktar på en varvtid på Nürburgring under sju minuter, en prestation som skulle sätta GTD i nivå med europeiska superbilar som Porsche 911 GT2 RS, Lamborghini Aventador SVJ och Mercedes-AMG GT Black Series.

Fords VD Jim Farley sa: ”[Mustang GTD] krossar alla förutfattade meningar om en superbil. Det här är ett nytt tillvägagångssätt för oss. Vi konstruerade inte en vägbil för banan, vi skapade en racerbil för vägen.

”Det här är vårt företag. Vi kastar ner handsken och säger ’kom och ta den’. Vi är bekväma med att säga upp alla andra. Jag kommer att ta bantid i en Mustang GTD mot vilken annan biltillverkare som helst i deras bästa vägbil.”

Den nya bilen har designats och konstruerats i samarbete med motorsportföretaget Multimatic, som byggde superbilen Ford GT, och är i praktiken en väglegal omarbetning av Mustang GT3 som kommer att tävla i Le Mans nästa år.

Den har fått sitt namn efter IMSA Sportscar Championships GTD-klassificering, för bilar som byggts enligt FIA:s GT3-specifikationer.

En riktad effekt på mer än 800 hk från den kraftigt omarbetade, kompressormatade V8:an gör GTD till den mest kraftfulla Mustang som hittills skapats, och överträffar till och med 2019 års Shelby GT500 med 700 hk. Den är till och med kraftfullare än den 1,8 miljoner kr dyra Ford GT MK IV som visades upp förra året.

Den skräddarsydda 5,2-litersmotorn är större än den som sitter i den vanliga Mustangen och har en rad motorsportmodifieringar – inklusive en torr sump, dubbla luftintag och ett aktivt ventilavgassystem i titan (som genererar ”exceptionella toner”) – i jakten på Lamborghini-skapande prestandasiffror.

Den levererar sina reserver till de 345 mm breda bakhjulen via en lätt drivaxel i kolfiber och en åttaväxlad växellåda – den senare monterad istället för en standardväxellåda för att säkerställa en viktfördelning fram/bak på ”nästan 50:50”, och eftersom simuleringar visade att det var det mest effektiva sättet att ”sätta kraften på marken”.

Även chassit skiljer sig radikalt från standardbilens.

GTD är utrustad med semi-aktiv fjädring, vilket ger variabla fjäderstyrkor och en 40 mm lägre körhöjd i Track-läget. En motorsportinspirerad ”kort-lång arm”-uppsättning för framfjädringen sägs öka styvheten och responsen, och bakfjädringen är monterad på en lättviktig rörformad underram, som i GT3-bilen. Upphängningens styrenheter är placerade tillsammans med transaxelns kylsystem baktill, där bagageutrymmet brukade vara.

GTD har en spårvidd som är nästan 100 mm bredare än standard Mustang, vilket tillsammans med massiva 325 mm breda framdäck (bredare än bakdäcken på GT) ökar greppet och stabiliteten i kurvorna avsevärt.

Köparna kan välja mellan 20-tums smidda aluminiumfälgar eller magnesiumfälgar som är modellerade efter GT3-racern.

Aerodynamikpaketet är uppenbarligen nästan helt hämtat från GT3-racern, med en massiv hydrauliskt justerbar bakvinge, en ventilerad motorhuv, rejäla lufthål, en kraftig frontsplitter och en vindavvisande bakre diffusor som ökar downforce i fart och stabilitet genom kurvorna.

Bromskraften kommer från enorma kolfiberkeramiska skivor som är konstruerade för att motstå fading vid upprepade inbromsningar.

Inuti är GTD närmare en standard Mustang än en tävlingsbil, med digitala displayer och standard infotainmentsystem med uppdateringsfunktion för programvaran.

Det är dock anmärkningsvärt att baksätena har tagits bort för att minska vikten, framsätena har bytts ut mot banklara Recaro-hinkar och vridratten, byggplattan och växelspakarna är alla 3D-tryckta med titan från pensionerade F22-stridsflygplan.

Ford har inte angett någon vikt för GTD, men karosspanelerna i kolfiber och de strikta lättviktsmetoderna innebär att den sannolikt kommer att väga betydligt mindre än Mustang Dark Horse på 1768 kg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *