2024 Ford Mustang GTD

Nya 2024 Ford Mustang GTD är en aerodynamiskt optimerad och banklar ”teknisk kraftprestation” med kolfiberstomme som tar hem kronan som företagets mest kraftfulla vägbil hittills.

Den kommer att byggas i begränsat antal från slutet av nästa år och kostar från cirka 300 000 dollar (3,3 miljoner kr) i USA.

Sverige kommer att få en tilldelning, men antal och prissättning är ännu inte bekräftade i detta skede.

GTD sägs ha skapats ”efter stängningsdags” av ”en handfull” ingenjörer i ett anonymt garage på Fords huvudkontor i Michigan, med målet att skapa ”en Mustang som kan ta sig an de bästa europeiska sportbilarna”.

Ford siktar på en varvtid på Nürburgring under sju minuter, en prestation som skulle sätta GTD i nivå med europeiska superbilar som Porsche 911 GT2 RS, Lamborghini Aventador SVJ och Mercedes-AMG GT Black Series.

Fords VD Jim Farley sa: ”Mustang GTD krossar alla förutfattade meningar om en superbil. Det här är ett nytt tillvägagångssätt för oss. Vi konstruerade inte en vägbil för banan, vi skapade en racerbil för vägen.

Ford Mustang GTD

”Det här är vårt företag. Vi kastar ner handsken och säger ’kom och ta den’. Vi är bekväma med att säga till alla andra. Jag kommer att ta bantid i en Mustang GTD mot vilken annan bilchef som helst i deras bästa vägbil.”

Den nya bilen har designats och konstruerats i samarbete med motorsportföretaget Multimatic, som byggde superbilen Ford GT, och är i praktiken en väglegal omarbetning av Mustang GT3 som kommer att tävla i Le Mans nästa år.

Den har fått sitt namn efter IMSA Sportscar Championships GTD-klassificering, för bilar byggda enligt FIA:s GT3-specifikationer.

Ford Mustang GTD får ökad effekt till mer än 800 hk

Ford Mustang GTD

En riktad effekt på mer än 800 hk från den kompressormatade V8:an gör GTD till den mest kraftfulla Mustang som hittills skapats, och överträffar till och med 2019 års Shelby GT500 med 700 hk. Den är till och med kraftfullare än den 20 miljoner kr dyra Ford GT MK IV som visades upp förra året.

Den skräddarsydda 5,2-litersmotorn är större än den som sitter i den vanliga Mustangen och har en rad motorsportmodifieringar – inklusive torrsumpssmörjning, dubbla luftintag och ett avgassystem med aktiva ventiler i titan (som ger ”exceptionella toner”) – i jakten på Lamborghini-skapande prestandasiffror.

Drivningen sker direkt från motorns baksida till en bakre transaxelväxellåda via en kardanaxel i kolfiber. Materialet minskar vikten totalt sett, men återspeglar också det faktum att eftersom drivningen sker direkt från motorn istället för från en växellåda, snurrar den vid motorvarvtal på över 7500 varv/min.

GTD har komplex, tävlingsanpassad fjädring

Ford Mustang GTD

Även chassit skiljer sig radikalt från standardversionen av Mustang. Framtill är GTD:s fjädring en sofistikerad variant av den klassiska dubbel-wishbone-konstruktionen med ojämn längd, med en triangulär wishbone upptill och två individuella länkar nedtill. De två främre coilover-fjädringsenheterna har också Multimatics ASV-dämparteknik (Adaptive Spool Valve), som kan välja mellan en rad olika dämparinställningar under millisekunder med hjälp av programvarukontroll.

Coilovers har två spiralfjädrar vardera i stället för den vanliga enkla fjädern. Den ena är mjukare än den andra, och i banläget kan den komprimeras helt med en hydraulisk mekanism som ökar fjäderkraften genom att endast den styva fjädern används. Detta minskar även körhöjden med 40 mm jämfört med väginställningen.

Ford Mustang GTD

Styrningen är med kuggstång och en rejäl krängningshämmare löper över V8:ans front.

Den åttaväxlade dubbelkopplingsväxellådan och bakhjulsupphängningen är monterade på en rörformad stålram i en mer tävlingsliknande uppsättning, med horisontella inboard coilover-enheter kopplade till den bakre, integrerade dubbel-wishbone-upphängningen med stötstänger och vipparmar. Precis som de främre coilover-enheterna är de bakre baserade på ASV-teknik och är kopplade till de främre. De är också utrustade med två spiralfjädrar vardera.

Tack vare den bakmonterade transaxeln är viktfördelningen 50% fram, 50% bak och det finns ett variabelt traction control-system som föraren kan justera utan att flytta händerna från ratten.

Ford Mustang GTD

GTD har en spårvidd som är nästan 100 mm bredare än standard Mustang, vilket tillsammans med massiva 325 mm breda framdäck (bredare än bakdäcken på GT) ökar greppet och stabiliteten i kurvorna avsevärt.

Bromskraften kommer från Brembo-bromsar med kolfiberkeramiska skivor runt om – konstruerade för att motstå fading vid upprepade belastningar – och de bakre kyls av luftkanaler.

Styling inspirerad av GT3-racern

Ford Mustang GTD

Köparna kan välja mellan 20-tums smidda aluminiumfälgar eller magnesiumfälgar som är modellerade efter GT3-racern.

Aeropaketet är uppenbarligen nästan helt hämtat från GT3-racern, med en massiv hydrauliskt justerbar bakvinge, en ventilerad motorhuv, rejäla lufthål, en biffig frontsplitter och en vinddämpande bakdiffusor som ökar downforce i fart och stabilitet genom kurvorna.

Invändigt är GTD närmare en vanlig Mustang än en tävlingsbil, med digitala displayer och infotainmentsystemet som standard med uppdateringsfunktion för programvaran.

Det är dock anmärkningsvärt att baksätena har tagits bort för att minska vikten, framsätena har bytts ut mot banklara Recaro-hinkar och vridratten, byggplattan och växelspakarna är alla 3D-tryckta med titan från pensionerade F22-stridsflygplan.

Ford har inte angett någon vikt för GTD, men karosspanelerna i kolfiber och de strikta lättviktsmetoderna innebär att den sannolikt kommer att väga betydligt mindre än Mustang Dark Horse på 1768 kg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *