Fiat 600 Hybrid crossover

Den nya kompakta crossovern Fiat 600 kommer att erbjudas med en 1,2-liters bensin-elektrisk hybriddrivlina från våren 2024, då den kommer att säljas tillsammans med den elektriska Fiat 600e och den utgående Fiat 500X.

Nya Fiat 600 bygger på samma eCMP2-plattform som Jeep Avenger och kommer inledningsvis att finnas tillgänglig med endast samma 54 kWh-batteri och elektriska drivlina. Tidigare hade Fiat sagt att de endast skulle erbjuda den elektriska 600e i EU, men de har sedan dess backat och kommer nu även att introducera 600 Hybrid nästa år.

Jeep bekräftade nyligen att den bensindrivna Avenger också kommer att erbjudas i Storbritannien, och Citroën lade till bensin- och dieselversioner av sin tekniskt relaterade C4 X crossover tidigare i år, tillsammans med den befintliga elbilen.

Gaetano Thorel, senior vice president för Fiat Europe, sade: ”Samtidigt som vi åtar oss att leda övergången till eldrift med 600e, är vi också ett socialt relevant varumärke. Så vi åtar oss att ge människor vad de behöver nu – vilket kan vara elektrifierat snarare än elektriskt. Och i Storbritannien säljer vi fortfarande bara en elbil av fem.”

Det nya 48 V mildhybridsystemet kommer också att införas i många andra Stellantis-modeller, inklusive Peugeot 3008. Den kombinerade effekten är 134 hk, med elmotorn på 28 hk integrerad i en sexväxlad automatisk växellåda med dubbelkoppling, vilket möjliggör ren eldrift vid låga hastigheter.

Systemet sägs resultera i CO2-utsläpp på 110-114 g/km i Fiat 600. Bränsleekonomin har ännu inte bekräftats men siffror på cirka 0,45/mil är troliga.

Priser och försäljningsdatum har också ännu inte tillkännagivits, men nya Fiat 600 Hybrid förväntas börja på cirka 400,000kr, med leveransstart under första halvåret 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *