Alpine Alpenglow

tar tillbaka A310 som en elegant, fyrsitsig elektrisk sportbil, och cheferna har bekräftat att modellen kommer att förbli trogen de principer om lätthet och smidighet som har kommit att definiera det franska företaget.

Den återupplivade A310 är en av sju nya elbilar som ska lanseras fram till 2030 som en del av ett helt nytt program för Renault-koncernens sportmärke.

Den kommer att baseras på samma Alpine Performance Platform (APP) som den kommande elektriska A110 coupén, som kommer 2027, och förväntas i praktiken fungera som ett mer praktiskt alternativ till flaggskeppets tvåsitsiga bil, i en relation som speglar den hos Porsche 718 Cayman och 911.

Den prestandainriktade APP-arkitekturen har utformats för att vara så konfigurerbar som möjligt och kommer att ligga till grund för en kompakt fyrsitsig bil som enligt Alpine-cheferna kommer att ha en engagerande kördynamik som gör den till ”en ikon för framtida sportbilar”.

Alpines marknadsdirektör Bruce Pillard säger: ”Om alla våra framtida modeller kommer att vara elektriska, kommer de att vara äkta Alpines. De kommer att ha ett DNA av smidighet och lätthet. Även om det är en elbil med ett batteri inuti kommer du att känna lättheten. Det är mycket viktigt.”

alpine a310

Designchefen Antony Villain tillade: ”Vi vill göra en 2+2 sportbil, och naturligtvis hade vi A310 tidigare, så vi kommer att föra samman dessa två idéer som en första avsikt. Vårt arbete nu är att utforma APP-plattformen som vi arbetar med, och den slutliga designen kommer att vara klar om ett och ett halvt år.”

Beslutet att göra A310 till en fyrsitsig modell ligger i linje med Alpines transformativa initiativ att gå från att vara en nischtillverkare till att bli en viktig volymspelare på den globala arenan.

En diversifierad serie med sju modeller kommer att omfatta den Renault 5-baserade halvkombimodellen A290, A110 (i både coupé- och roadsterutförande), A310, GT X-Over crossover och även lyxiga toppmodeller i D- och E-segmentet som alla kommer att lanseras inom de kommande sju åren.

alpine a110

Pillard säger att A310 är en symbol för Alpines satsning på masstilltal: ”A110 är begränsad i volym eftersom det är en tvåsitsig bil, och vi vet att ytterligare två säten i en bil gör en enorm skillnad.”

Att bilarna är eldrivna är ”inte problemet”, sa Pillard, utan fokus ligger på att ge dem en distinkt karaktär – och därmed attraktionskraft – för kunderna.

Villain sa att den ”enorma expertis” som Alpine har till sitt förfogande, inklusive sitt Formel 1-team och nyligen utsedda VD Philippe Krief, tidigare på Ferrari och Alfa Romeo, kommer att vara avgörande för att uppnå detta.

Villain tillade att Alpine arbetar med att ta nästa A110 ”till nästa nivå” för den elektriska eran och säger att han vill att den karakteristiska tvåsitsiga bilen ska vara en ”referenspunkt för de kommande 50 åren”.

Förutom att förbereda en rad batteridrivna sportbilar för massmarknaden, arbetar Alpine också med att utveckla en körbar prototyp av sitt udda Alpenglow hyperbilskoncept.

Den kommer att avslöjas ”snart” och är tänkt att fungera som ett skyltfönster för vätgasförbränningsteknikens genomförbarhet i prestandabilssektorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *