alfa romeo 33 stradale

Den efterlängtade superbilen Alfa Romeo 33 Stradale har avslöjats som en uppseendeväckande reinkarnation av en racinglegend från 1960-talet som erbjuder valet mellan V6- eller eldrift.

Alfa Romeos första superbil sedan 8C Competizione är utvecklad med ett öga på minimalism samtidigt som den är sympatisk mot den ursprungliga 33 Stradales egenskaper, och är spjutspetsen i en serie av ”fuoriserie” (specialbyggda) Alfa Romeo limited editions, som alla kommer att vara utformade för att visa upp varumärket när det är som bäst samtidigt som man hyllar dess arv.

Som en blinkning till sitt namn kommer endast 33 exemplar av Stradale att tillverkas, var och en tilldelad en särskilt utvald kund som respekterar ”bilens historia och ikonicitet”. De sålde slut inom några veckor efter att de första skisserna visats för potentiella kunder vid Monza Grand Prix 2022.

Priserna ska ha börjat på 3 miljoner euro (35 miljoner kr) styck, vilket gör detta till den dyraste Alfa Romeo hittills. Köparna kunde välja mellan två drivlinor: en elbil med 739 hk eller en 3,0-liters V6 med dubbelturbo och 641 hk monterad i mitten baktill.

Den elektriska drivlinan är den första som används av en Alfa Romeo och påstås vara ihopkopplad med ett batteri som är tillräckligt stort för en räckvidd på 280 miles enligt WLTP-cykeln – även om ytterligare detaljer återstår att bekräfta.

alfa romeo 33 stradale

Den använder en tri-motor fyrhjulsdrift som liknar den som finns i nya Granturismo Folgore från syskonmärket Maserati. Liksom den bilen är den också tillgänglig med en bensindriven V6.

Alfas förbränningskraftverk är en uppdaterad version av den 2,9-liters enhet som används i Giulia och Stelvio Quadrifoglios, om än utborrad och förstärkt med 131 hk. Den driver bakhjulen via en åttastegad ZF automatlåda, ingen manuell erbjuds.

I antingen el- eller bensinutförande lovar 33 Stradale en 0-100 km/h på mindre än tre sekunder och en topphastighet på  333 km/h.

Föraren kan välja mellan Strada (väg) och Pista (bana) läge. Alfa Romeo sa att man hade det ”ambitiösa” målet att säkerställa att bilen var lika hemma på banan som på vägen, vilket ger föraren en mer bekväm körning i vägläget med långsammare gasrespons, mjukare fjädring och – på V6-bilen – avgasventiler som inte öppnas förrän 5000 varv per minut. I banläget blir gasresponsen skarpare, den främre och bakre dubbel-wishbone-fjädringen styvare och avgasventilen hålls konstant öppen.

Manövrerbarheten på väg och bana underlättas av en fyrhjulsstyrning som har utvecklats internt av Alfa Romeo och som beskrivs som ”semi-virtuell”. Företaget hävdar att detta bidrar till precision och kan filtrera bort ojämna vägytor så att föraren känner sig mer bekväm.

Bromskraften kommer från kolfiberkeramiska ventilerade Brembo, med sexkolvsok fram och fyra kolvar bak.

För att hålla vikten nere är 33 Stradales monocoque-chassi tillverkat av kolfiber och karossramen av aluminium. Fönsterramarna är också av kolfiber och lättviktsgångjärn har monterats för Stradales slående fjärilsdörrar.

Alfa Romeos VD Jean-Philippe Imparato säger: ”Med nya 33 Stradale ville vi skapa något som levde upp till vårt förflutna, som skulle tjäna varumärket och göra Alfisti-fansen stolt.

”Ett sådant resultat kunde bara ha uppnåtts tack vare vårt teams expertis, hårda arbete och passion. Detta är märkets första ”fuoriserie”-bil sedan 1969, och jag lovar att det inte kommer att bli den sista.”

I designen av 33 Stradale har Alfa Romeo försökt att matcha proportionerna hos originalbilen så nära som möjligt. Framtill har den den välbekanta V-formade grillen, kallad Scudetto Shield, med en övergripande profil som är optimerad för aerodynamik och ”nödvändig skönhet”, hävdar märket.

Tyngdpunkten på aerodynamik inkluderar användningen av ett luftintag integrerat i strålkastarna och en bakspoiler som leder luft in i sidointagen för att göra bilen så hal som möjligt.

Precis som på utsidan består cockpiten av lättviktsmaterial som aluminium och kolfiber, medan den omfattande användningen av Alcantara förstärker superbilskänslan.

Imparato sa tidigare att Alfa skulle se till att interiören förblev ”förarcentrerad”, och 33 Stradale cementerar detta löfte med väldigt få knappar på mittkonsolen, och en 3D head-up display (som sägs vara en branschpremiär) som fungerar som det huvudsakliga digitala gränssnittet, utformat för att distrahera föraren så lite som möjligt.

Ratten är helt utan knappar, med vissa fysiska kontroller istället monterade ovanför förarens huvud i taket – en funktion som, enligt Alfa, är utformad för att få interiören att kännas som en cockpit i ett flygplan.

Sätena är inspirerade av dem i den ursprungliga 33 Stradale.

I linje med den rena och enkla etiken finns bara två specifikationer tillgängliga – Tributo och Alfa Corse – och tre färger: blå, röd och en vit och röd lack som hyllar designen hos 33 Stradale-racerbilen.

”Varje detalj är utformad för att skapa en exklusiv och engagerande miljö, som bevarar det estetiska och tekniska arvet från 1967 års 33 Stradale”, säger Alfa Romeo.

Varje bil har utformats för att skilja sig från den föregående, till den grad att köparna till och med kan välja de sista åtta siffrorna i bilens VIN-nummer. Ytterligare modifieringar är tillgängliga för grillen, bakre märket och luftintagen.

Bilarna kommer att tillverkas av Carrozzeria Touring Superleggera, samma italienska karossbyggare som ansvarar för Ferrari 166 MM Barchetta, Aston Martin DB5 och Maserati 3500 GT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *