lotus emeya 2024

Den grundläggande förnyelsen av Lotus fortsätter i snabb takt när varumärket tar ett djärvt steg in i ett nytt segment med Emeya – en elegant elektrisk sportsalong som är utformad för att konkurrera med Porsche Taycan och Tesla Model S.

Emeya är en fortsättning på Lotus Carlton från 1990 och kommer bara 18 månader efter att Lotus presenterade sin första SUV, Eletre, som en del av en ny familj av livsstilsorienterade elbilar som konstrueras och byggs i Wuhan i Kina.

Emeya är baserad på Lotus nya Electric Premium Architecture. Denna skräddarsydda struktur är anpassningsbar för att passa olika bilsegment samt olika batteristorlekar, elmotorer, komponentlayouter och intelligenta körtekniker.

Även om de inte har något som helst samband med de sportbilar som Lotus fortfarande bygger i Hethel är enastående prestanda fortfarande en prioritet för dessa elbilar från den nya eran. Som ett resultat har den snabbaste Emeya en drivlina med två motorer som skickar upp till 905 hk  genom alla fyra hjulen. Det räcker för 0-100 km/h på 2,8 sekunder, vilket matchar Taycan Turbo S med topptrim och gör Emeya till en av de snabbaste fyrdörrarsbilarna på marknaden.

lotus emeya 2024

Emeya har ett 102 kWh batteripaket som ger en räckvidd som ännu inte offentliggjorts. Lotus hävdar dock att den är ”i stort sett lik” den som erbjuds av Eletre, som når 60 mil i instegsmodell och S-utförande och 49 mil i högeffektiva R-modeller.

Laddning är möjlig med hastigheter på upp till 350 kW, vilket möjliggör en räckviddsökning på 15 mil på bara fem minuter vid de snabbaste laddarna, enligt Lotus. Påfyllning från 10-80% sägs ta så lite som 15 minuter.

Emeya handlar dock inte bara om stora siffror och råstyrka. Dess standardmonterade luftfjädringssystem läser av vägen 1000 gånger per sekund och reagerar aktivt på den hårda ytan genom att ställa in dämparna i varje hörn av bilen på lämpligt sätt.

Lotus prestandasedan har också ett överflöd av aktiva aerodynamiska element, inklusive grillen, diffusorn bak och en bakspoiler som är 100 mm bredare än Eletres och som fälls ut i fart för att förbättra stabiliteten.

Användningen av aktiv aero är en ”möjlighet”, säger Lotus designchef Ben Payne, eftersom det gör det möjligt för företaget att tillverka en högpresterande bil som också ser elegant ut.

lotus emeya 2024

”Högpresterande, aerodynamiska bilar är ganska fragmenterade.” sa Payne. ”De har bitar i olika positioner överallt, så de tenderar att se mindre rena, enkla och sammanhängande ut. När vi tittade på Lotus framtida inriktning var vi mycket angelägna om att försöka få bilarna att se så rena ut som möjligt och aktiv aero gör att du kan göra det.”

Invändigt kombineras prestandaorienterade detaljer som framstolar i kolfiber och en plattbottnad ratt med mer uppenbart lyxiga element – individuella baksäten, digitala backspegelskärmar och material med hög upplevd kvalitet.

Den tekniska skickligheten hos Lotus Technology, den kinesiska EV-delen av Lotus, manifesteras i en expansiv 55,0-tums head-up-display, som projicerar viktig information som vägbeskrivningar och varningar från förarassistanssystem över vindrutans bredd.

En stor central pekskärm med 5G-anslutning och uppdateringsmöjligheter flankeras av två smalare digitala skärmar – en för föraren och en för passageraren – i en uppsättning som i stort sett speglar Eletres.

lotus emeya 2024

Fysiska reglage finns på mittkonsolen, ratten och rattstången, men många av Emeyas kärnfunktioner kan styras med hjälp av pekskärmen eller röstassistans.

Den högteknologiska cockpiten är en ”tydlig indikation” på den avancerade tekniska arkitekturen som ligger till grund för Emeya, säger Payne.

Detta intryck förstärks av Emeyas förarhussiluett, långa hjulbas och korta överhäng – proportioner som möjliggörs av Emeyas elektriska drivlina.

”Vi vill se till att folk förstår att det här är en elbil och utnyttjar de möjligheter som skateboard-arkitekturen ger”, säger Payne.

lotus emeya 2024

Han förklarade att traditionellt har en GT:s proportioner bestämts av ”hur många cylindrar som finns under motorhuven”, vilket ger ”en lång, kraftfull [nos] och en tight hytt baktill”.

Genom att bryta mot dessa konventioner berättar Emeya ”undermedvetet för dig att det här är en elektrifierad produkt”, säger Payne. ”Rent fysiskt kan den inte ha en stor V8 under huven, eftersom vi inte hade utrymme för det”.

Bortsett från den slankare silhuetten har Emeya en stark likhet med den större Eletre. Detta är ”helt avsiktligt”, säger Payne, eftersom Lotus strävar efter att omstrukturera sin varumärkesimage kring mer praktiska, vardagsanvändbara elbilar – mot bakgrund av sitt arv att bygga kompromisslösa sportbilar.

Payne sa: ”Eletre är den största utmaningen för den traditionella Lotus-kunden. Med tanke på vart vi har tagit vägen var vi tvungna att försöka få in så mycket sportbils-DNA som möjligt i den produkten. Med tanke på dess storlek och proportioner, för vissa människor, är det en utmaning. Jag tror att det i designteamets ögon finns väldigt många funktioner på den bilen som verkligen säljer den som SUV:arnas hyperbil.

lotus emeya 2024

”När vi nu kommer till Emeya vill vi fortsätta med det. Vi är medvetna om att Lotus måste bygga en identitet som är meningsfull och vi har en väl sammanfogad estetik från sportbilarna till livsstilsprodukterna, så att det ser ut som ett komplett sortiment. Just nu är det uppenbarligen mitt i processen.”

Payne vill dock undvika ”cookie-cutter” styling för framtida Lotus-modeller. Dessa inkluderar Type 134 – en Porsche Macan EV-rival som är ”väl under utveckling” – och Type 135, en elektrisk efterföljare till Elise.

Eletre och Emeya utgör ”en språngbräda” för dessa modeller – liksom vad som kommer efter det, vilket är ”fem år bort”. Payne ville inte gå in på vilken form dessa bilar kommer att få men bekräftade att ett ”superspännande” designarbete har påbörjats.

Emeya kommer att börja tillverkas vid Lotus fabrik i Wuhan, Kina, nästa år. Utrustningsnivåer och priser förväntas spegla de för Eletre, med 603 hk instegsmodell och S-bilar prissatta runt 1,3 miljoner kr och 905 hk R-bilar som börjar på ungefär 1,6 miljoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *