Home Nyheter Nästa generations Citroën C4 inspireras av det radikala konceptet Oli

Nästa generations Citroën C4 inspireras av det radikala konceptet Oli

by admin
Citroën C4

Citroën C4 kommer enligt uppgift att återuppfinnas radikalt, med stort inflytande från det genreöverskridande konceptet Oli och med prioritet på prisvärdhet och användbarhet.

”Vi kommer att sätta en bil som är väldigt lik Oli på vägarna”, sa Citroëns designchef Pierre Leclercq när han fick frågan om den elektriska miniatyrbilens roll i det franska företagets framtid. Han förklarade att den nya C3 superminin och C3 Aircross crossover hade designats parallellt med Oli och att den ”kommer att påverka en annan bil som kommer efteråt, och den kommer att vara ganska exceptionell”.

”När vi utvecklade konceptet fanns det inte en enda idé som vi inte ville ta vidare till produktion”, säger Leclercq. Han medgav att vissa delar av Oli var ”inte bra idéer”, vilket tyder på att några av dess mer konceptuella delar skulle finnas kvar på bilsalongen, även om han inte ville gå in på detaljer.

”Jag kan säga att avsikten med Oli och den bil som kommer ut på vägarna är funktionalitet, innovation och pris – mobilitet för alla”, sammanfattade Leclercq.

Citroëns produktchef Laurence Hansen antydde att konceptets idéer – och därmed alla trogna återskapanden av det – kanske inte kommer att förverkligas fullt ut i märkets modellprogram förrän 2026 eller 2027, eftersom en typisk produktutvecklingscykel är cirka fem år.

Familjehatchbacken C4 kommer att bytas ut runt den tiden, efter en halvtidsfacelift senare i år, vilket gör den till den mest logiska kandidaten för en Oli-smakande återuppfinning. Faceliften, som ska presenteras på bilsalongen i Paris i oktober, kommer att innebära mer fyrkantiga stötfångare och ljussignaturer inspirerade av Oli, men förväntas inte medföra några radikala tekniska förändringar.

Med tanke på den nya C4:s prisvärda, utilitaristiska fakturering kommer den sannolikt att använda Citroëns moderbolag Stellantis värdefokuserade Smart Car-plattform.

Bilnytt har förstått att designarbetet nyligen påbörjades för en breddad portfölj av modeller baserade på plattformen, efter den första delen som omfattar C3, C3 Aircross, Fiat Grande Panda och Vauxhall Frontera.

Citroëns VD Thierry Koskas hyllade plattformens flexibilitet och bekräftade att Citroën kommer att använda den för att lansera större bilar, och antydde planer på en ny modell mellan C3 Aircross och nästa generations SUV C5 Aircross.

”Vi är inte alls i slutet av den utveckling som vi har på Smart Car-plattformen”, säger Koskas. ”Det kommer att komma fler bilar baserade på den här plattformen.”

You may also like

Leave a Comment