Maserati

De två bilarna kommer att premiärvisas i juli på Goodwood Festival of Speed.

Maserati har tillverkat V8-drivna bilar sedan 1959, då 5000GT kom på marknaden, men det är snart slut. Det långsiktiga avtalet med motorleverantören Ferrari löper ut i år, så den dubbelturbo 3,8-litersmotorn närmar sig slutet av sin livslängd. Vid den femte upplagan av Motor Valley Fest den här veckan i Modena kommer företaget med trident-logotypen att fira den 572 hk starka motorn innan de sista bilarna som får åttacylindrig kraft presenteras i juli.

Ghibli 334 Ultima och Levante V8 Ultima, som har premiär på Goodwood Festival of Speed 2023, kommer att vara de sista modellerna som får den stora cylindermotorn. Den dynamiska duon är baserad på de högsta Trofeo-versionerna och kommer att fungera som en epilog till de över 100 000 bilar som har monterats med en V8-motor under de senaste 64 åren.

Maserati

Maserati säger att Levante, Ghibli och Quattroporte i Trofeo-specifikationen kommer att gå ur produktion med början i slutet av 2023 men kommer att finnas kvar till försäljning till 2024. Det italienska märket har redan en indirekt ersättare i Nettuno, en V6-motor med dubbelturbo som är helt egenutvecklad och byggd hemma i Modena. Den 3,0-litersmotorn finns i superbilen MC20/MC20 Cielo med mittmotor samt i nya Grecale och GranTurismo.

Den mest potenta ICE-bilen är den spårbundna MC20 GT2 med en effekt som överträffar de 621 hästkrafter och det vridmoment på 538 pound-feet (730 Newtonmeter) som finns i den vägburna modellen. Maserati har sagt att man kommer att behålla Nettuno-motorn helt för sig själv medan Ferrari har sagt att dess V6-motor som används i 296 GTB/GTS är helt orelaterad.

Men framtiden är oundvikligen elektrisk eftersom Maserati säger att alla modeller kommer att erbjudas som elbilar senast 2025 och att hela sortimentet kommer att drivas uteslutande på batteri i slutet av årtiondet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *