Jeep Avengers designer förstår att boxiga former kan påverka räckvidden för elbilar, men han är villig att göra uppoffringen.

När du tänker på en modell från Jeep tänker du förmodligen inte på en elegant form. Boxiga, robusta fordon är en central del av varumärkets estetik. Enligt Jeep Avengers designer Daniele Calonaci kommer detta inte att förändras.

”Det finns många företag runt om i världen som satsar på crossover-världen, men Jeep kommer att förbli en mer… boxig värld”, säger Calonaci till Top Gear.

Jeep Avenger

Calonaci säger att han ser crossovers med takboxar eftersom fordonen inte ger tillräckligt med förvaring. ”Jeep kommer att förbli boxig”, säger han. ”Kanske kommer vi att förlora två kilometer i räckvidd, men i slutändan kommer vi att göra våra kunder nöjda.”

Den kompakta Avenger EV hjälper Jeep att återupprätta varumärket i Storbritannien och Europa. Den fick utmärkelsen 2023 Car of the Year på Bryssels internationella bilsalong. Fordonet har en enda motor som ger 154 hästkrafter (115 kilowatt) och ett vridmoment på 260 Newtonmeter. Ett batteri på 54 kilowattimmar ger en räckvidd på 400 kilometer enligt WLTP-cykeln i Europa. En variant med fyrhjulsdrift kommer enligt uppgift så småningom. På vissa marknader finns en 1,2-liters bensinmotor tillgänglig.

Jeep har inga planer på att sälja Avenger i USA. Den finns tillgänglig i Europa, Japan och Sydkorea.

Jeep levererade 1,11 miljoner fordon över hela världen under 2022, vilket var den lägsta siffran sedan 2014. Försäljningsvolymen minskade med 13 procent från 2021. USA och Kanada stod för 67 procent av biltillverkarens globala siffror. Latinamerika var varumärkets näst största marknad. Under tiden kämpade företaget i Europa, inklusive Renegade-försäljningen sjönk med 23 procent och Compass sjönk med 16 procent.

Jeep har ytterligare två elbilar som kommer 2024. Biltillverkaren beskriver en som en ”Pure Offroad UV”, och den rider på STLA Frame-plattformen. Den andra är ”Lifestyle Family SUV”, men inga detaljer finns tillgängliga om modellen.

En Wrangler EV påstås ha premiär 2027. Inga specifika detaljer är tillgängliga ännu, förutom att Jeep vill att fordonet ska vara mycket kapabelt för terrängkörning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *