Under sin korta existens har den helt eldrivna Jeep Avenger redan samlat på sig en häpnadsväckande samling silvermedaljer – framför allt vann den utmärkelsen European Car of the Year innan bilen ens hade lanserats. Och i april tilldelades den ännu en trofé när den utsågs till bästa småbil vid Autocar UK Awards 2023.

Deras panel av kräsna domare berömde Avenger för dess robusta karaktär, kompakta men ändå rymliga design och mogna köregenskaper. Men för att ta reda på exakt vad som gör denna familje-SUV till den bästa lilla bilen du kan köpa 2023, bad vi Mark Tisshaw, Autocar UK’s redaktör, att ge mer information om vad som gör den så bra.

Jeep Avenger

Tillverkad i Europa, för Europa

Jeep Avenger är inte bara Jeeps första helt eldrivna bil, utan också den första som skapats utanför USA. Faktum är att Avenger designades i Italien och tillverkas i Tychy i Polen. Det är verkligen en bil tillverkad i Europa, för europeiska förare.

Detta, förklarar Mark, är nyckeln till Avengers framgång: ”Vi har tidigare hört liknande från Jeep om att de har utformat sin senaste lilla modell med Europa i åtanke. Men det är en stor skillnad mellan att skapa en bil enligt den mer allmänna beskrivningen och att skapa en bil som är designad, konstruerad och tillverkad i Europa och för europeiska köpare, vilket man har gjort med Jeep Avenger.

”Det förstnämnda har alltid gett glömska resultat, men det sistnämnda tillvägagångssättet har gett något mer spektakulärt. Därför är Jeep Avenger vår bästa småbil för 2023.”

Men det är inte bara europeiskt DNA som har hjälpt Avenger att nå framgång – människorna bakom denna helelektriska SUV är lika viktiga, säger Mark: ”Om du tillbringar tid med teamet som är involverat i att bygga Avenger kommer du att bli medveten om hur ’all-in’ dessa passionerade individer har varit i projektet, och hur de har arbetat hårt för att skapa en bil som tillför något verkligt annorlunda till den lilla SUV-klassen, en del av marknaden som knappast är full av produkter som måste ägas eftersom sådana modeller i sig är komprometterade. Så är det inte med Avenger, som verkligen hittar en unik plats på marknaden.”

Jeep Avenger

Kompakt design, rymlig interiör

Med en längd på bara 4,08 m och en bredd på 1,78 m är Jeep Avenger den mest kompakta elektriska SUV:en i B-segmentet på marknaden. Men trots sin ringa storlek har avsaknaden av förbränningsmotor och växellåda gjort det möjligt för Jeeps ingenjörer att maximera det inre utrymme som erbjuds av eCMP-plattformen undertill.

Det finns gott om plats för fem personer, medan en modifierad H-punkt ger bättre benutrymme och huvudutrymme för baksätespassagerarna, säger Jeep. Det finns också 34 liter förvaringsutrymme i hela interiören, inklusive ett stort fack i fronten som täcks av ett magnetiskt lock. Bagageutrymmet rymmer 355 liter, medan de fällbara baksätena med 60:40-delning kan öppna upp ännu mer utrymme om du behöver det. Faktum är att Jeep hävdar att Avenger har tillräckligt med utrymme för 2443 gummiankor med baksätena nedfällda…

Mark säger: ”Avenger må vara liten på utsidan, men det känns aldrig riktigt så på insidan. Det finns så mycket förvaring i kupén både fram och bak, och en rad smarta avlastningshål. Inredningen är också glad och det finns några riktigt användbara detaljer, bland annat en bricka som löper över en stor del av instrumentpanelen och som är praktisk för förvaring.”

Jeep Avengers eleganta, moderna instrumentpanel bidrar till den glada interiören. Framtill finns en skarp 10,25-tums infotainment-pekskärm som levereras med trådlöst Apple CarPlay och Android Auto. Framför föraren sitter ytterligare en 10,25-tumsskärm, som den här gången fungerar som den digitala förardisplayen som placerar viktig körinformation direkt i ditt synfält.

Avengers alltid påslagna UConnect Services-system bidrar till en mer sömlös och avkopplande körupplevelse tack vare uppdateringar och trafikinformation, medan Jeep Mobile App låter dig lokalisera din bil, låsa och låsa upp dörrarna, kontrollera batterinivån, programmera batteriladdningen och aktivera klimatanläggningen.

Jeep Avenger

Robust karaktär och charmig körning

Jeepar är kända för sin förmåga att ta sig fram överallt, och Avenger har alla kännetecken som tyder på att den kan leva upp till dessa förväntningar. För det första innebär de korta överhängen på bara 20 graders ingångsvinkel, 20 graders breakovervinkel och 32 graders utgångsvinkel, tillsammans med en markfrigång på 200 mm, att den har proportionerna hos en riktig jeep.

Mark säger: ”Avengers design är precis som en ’äkta’ Jeep och den har en riktigt robust karaktär. Proportionerna är klockrena och precis som de allra bästa småbilarna har den verklig charm och karaktär.”

När Avenger ska ut på de tuffa vägarna finns körlägena Snow, Sand och Mud, som alla skräddarsyr de elektroniska kontrollerna för de aktuella förhållandena. Du får även Hill Descent Control. Mark säger: ”Vi körde inte offroad [i Avenger] men vi körde på en vägsträcka som saknade hälften av asfalten och hade kratrar som såg ut som om de hade grävts upp med en grävmaskin. Avenger svalde alltihop och visade att den är så robust som den behöver vara för allt du någonsin kan tänkas stöta på i den verkliga världen.”

På tal om verkligheten, Avenger ger dig valet mellan lägena B, Eco, Normal och Sport för vardagskörning. På vägen var Mark imponerad av Avengers mogna hantering och bekväma åktur: ”[Avenger] är angelägen om att svänga in och håller en linje i en kurva med välkontrollerade kroppsrörelser och bra grepp.

”Avenger har också bra köregenskaper, även på några ganska slitna vägar på vår teststräcka i bergen ovanför Nice. Den är lite på den fasta sidan, delvis en biprodukt av 18-tums legeringarna i vår testbil, men aldrig obekväm och fortfarande med en övergripande smidighet som får dig att tro att ingenjörerna verkligen tog till sig hela mantrat ’få det att fungera i Europa’. Den här bilen känns som om den ligger i den mer sofistikerade änden av klassen.

”Mer verkliga tickar kommer från prestandan, som är tillräckligt bra och smidigt och snabbt levererad. Kort sagt, Avengers charm och karaktär överförs till hur den körs. Det finns en verklig mognad i hur den körs, hanteras och styrs, och eldriften är en välsignelse runt stan. Den känns mycket mer sofistikerad än vad en så här liten bil har rätt till.”

I siffror erbjuder Avenger upp till 154 hk och omedelbart vridmoment för en 0-100 km/h-tid på 9,0 sek. Du kommer upp till 41 mil på en laddning från 54kWh-batteriet och en 20%-80% laddning tar bara 24 minuter tack vare 100kW snabbladdningskapacitet.

Så med äkta europeiskt DNA, en kompakt men ändå rymlig design och imponerande köregenskaper är det inte konstigt att Jeep Avenger utsågs till Autocar UK’s bästa småbil 2023. För att sammanfatta, Mark sa: ”Allt detta gör att Jeep kan lägga ännu ett pris till Avengers snabbt växande troféskåp efter att den tog hem Europas utmärkelse Årets bil 2023. Stort beröm för den mest älskvärda av småbilar, och en osannolik framgång som verkligen är värd att njuta av.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *