bilförsäkring

Bilförsäkring är en typ av försäkring som kan täcka personskador, skador på fordonet eller skador på annan egendom. Beroende på vilken typ av försäkring du har täcker bilförsäkringen alla som är inblandade i en olycka eller bara den förare som inte är skyldig.

Grundkravet är att du ska ha en trafikförsäkring som täcker andra inblandade ifall du är orsaken till skadan. Du kan köpa ytterligare försäkringar för att få extra skydd. Helförsäkringar och kollisionsförsäkringar är bra investeringar om du äger ett dyrt fordon eller om du ofta är ute på vägarna. Här är vad varje typ av bilförsäkring täcker:

  • Trafikförsäkring- Om du är ansvarig för en olycka med eget ansvar täcker din ansvarsförsäkring kostnaderna för reparation av fordonet och medicinsk vård för den andra inblandade föraren. Ansvarsförsäkringen kan skydda en skyldig förares tillgångar om den andra föraren bestämmer sig för att stämma honom.
  • Halvförsäkring – En halvförsäkring täcker allt som en trafikförsäkring har men också brand, stöld och glas. Så om din bil blir stulen eller brinner upp får du ersättning motsvarande värdet på din bil vid tillfället.
  • Helförsäkring – En helförsäkring skyddar din bil från i stort sett allt som kan hända den förutom vissa motordetaljer. Det omfattar allt från lackskador till att du råkar backa in i något tex. Om du leasar din bil brukar en helförsäkring ingå.

Även om bilförsäkringar ofta är en betydande utgift kan du spara pengar om du tar dig tid att jämföra försäkringar. Priserna varierar mycket från bolag till bolag, även för exakt samma förare. Försäkringsavgifterna tenderar att öka med tiden, men de kan också sjunka. Om du redan har en försäkring kanske du vill göra en ny runda där du jämför bilförsäkring för att se om ditt företag fortfarande erbjuder de lägsta priserna. Tänk på att alla företag som du begär en offert från bör vara villiga att ge den gratis.

När man ska teckna sig för en försäkring är det viktigt att tänka på att det är ett aktivt val att teckna bilförsäkring. Det innebär att man själv kan jämföra alla bilförsäkringar för att på så sätt få det billigaste priset och den bästa bilförsäkringen. Just när det gäller priset, den så kallade försäkringspremien, så är det många saker som påverkar hur priset beräknas. Därför ska man inte ta för givet att den försäkring som din kompis, mamma eller granne har för sin bil är den bästa och billigaste bilförsäkringen för din del.

Bilförsäkringar i Sverige är dyra. Den genomsnittliga kostnaden för en bilförsäkring i Sverige är över 10,000kr per år. Det är högre än den genomsnittliga kostnaden för bilförsäkring i de flesta andra länder.

Exempelvis beror priset på hur länge man haft körkort, hur många mil man kör med bilen per år, vart man parkerar den, ifall bilen har larm eller stöldskydd, vilken bilmodell det är och hur gammal bilen är. För att hitta den billigaste och bästa försäkringen för just dig och din bil gäller det att jämföra bilförsäkringar och olika försäkringsbolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *