Billån

Det behöver inte vara komplicerat att finansiera en bil – och när du väl förstår grunderna kan du lättare välja det finansieringsalternativ som passar dig.

Att finansiera en bil kan verka lite överväldigande, särskilt för en förstagångsköpare. Men även om en bil är ett av de största köp som de flesta människor någonsin kommer att göra (bortsett från att köpa ett hus) behöver det inte vara en stor sak att förstå bilfinansiering.

Låt oss ta en titt på några grunder om bilfinansiering.

När du har bestämt dig för en viss bil du vill köpa har du två betalningsalternativ: betala bilen helt och hållet eller finansiera bilen över tiden med ett lån eller ett leasingavtal.

De flesta bilköp inbegriper finansiering, men du bör vara medveten om att finansiering ökar fordonets totala kostnad. Det beror på att du betalar för kreditkostnaden (ränta och andra lånekostnader) utöver kostnaden för fordonet.

Finansiera en bil med ett privatlån

Det finns tre viktiga faktorer att ta hänsyn till när du använder ett lån för att finansiera en bil: lånebeloppet (detta är det totala belopp som du lånar för att skaffa bilen), den effektiva räntan (även känd som den effektiva räntan, detta är den ränta du betalar på ditt lån) och lånetiden (den tid du har på dig att betala tillbaka lånebeloppet).

Räntorna är vanligtvis högre när du finansierar en begagnad bil med privatlån jämfört med en ny bil, så kika runt på Lotsias hemsida för att hitta bästa ränta och få ett privatlån som kontantinsats.

Leta också efter ett billån utan förskottsbetalningsavgift. Det kommer att spara pengar om du bestämmer dig för att betala av lånet i förtid eller omfinansiera ditt billån.

Finansiera en bil med ett leasingavtal

De flesta tänker på bilfinansiering som att ta ett lån för att köpa en bil, men att leasa en bil är en annan populär form av bilfinansiering.

När du leasar betalar du bara för en del av fordonets kostnad – med andra ord betalar du för att använda bilen, inte för själva bilen. Du kan eller behöver inte göra en handpenning, försäljningsskatt tas bara ut på dina månadsbetalningar (i de flesta stater) och du betalar en finansiell ränta som kallas penningfaktor och som liknar räntan på ett lån. Du kan också behöva betala särskilda leasingrelaterade avgifter och en säkerhetsdeposition.

När du leasar en bil gör du vanligtvis en lägre månadsbetalning än om du skulle köpa samma bil, men du får inget eget kapital i fordonet som senare kan omsättas i bytes- eller återförsäljningsvärde. Du kan ha möjlighet att köpa bilen i slutet av leasingperioden, men det kostar vanligtvis mer än om du hade köpt bilen från början.

Du måste också vara mycket uppmärksam på hur många mil du kör (de flesta leasingavtal tar ut en avgift per mil över ett årligt antal tillåtna mil) och du måste ta mycket väl hand om bilen (de flesta leasingavtal tar ut en avgift för slitage och skador i slutet av leasingperioden).

Om du i slutet av leasingperioden är intresserad av att behålla bilen kan du kanske köpa bilen med ett leasingköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *