Home Elbilar Ineos skjuter upp Fusilier på obestämd tid på grund av osäkerhet kring elfordon

Ineos skjuter upp Fusilier på obestämd tid på grund av osäkerhet kring elfordon

by admin
Ineos Fusilier

Ineos har skjutit upp lanseringen av sin nya Fusilier 4×4 tills vidare, med hänvisning till svag efterfrågan på elfordon och osäkerhet kring regeringens politik för elfordon.

Den andra modellen från kemimagnaten Sir Jim Ratcliffes 4×4-företag skulle ha tagits i produktion 2027, men lanseringen har nu skjutits upp på obestämd tid eftersom Ineos väntar på att elbilsmarknaden – och det rättsliga ramverket kring den – ska mogna.

Fusilier kommer att erbjudas med en renodlad elektrisk drivlina, men planeras också att finnas tillgänglig med en bensindriven räckviddsförlängare i ett försök att öka räckvidden i terräng – och som ett erkännande, har Ratcliffe tidigare sagt, av ”de tydliga begränsningarna för batterielektrisk i vissa situationer”.

Vid avtäckningen av Fusilier tidigare i år var han tydlig med sin tveksamhet till ren eldrift. Han sa så här ”Vi måste ha en elbil oavsett om vi gillar det eller inte, men vi gillar det eftersom det är viktigt för världen.

”USA har en annan syn än EU när det gäller att se till att koldioxidutsläppen minskar, men de är öppna för olika lösningar och vill inte tvinga kunderna.

”Vår instinkt var att följa branschen med en elbil, men för några månader sedan tog vi en paus. Mitt stora problem med elbilar är att de har två stora brister: de klarar inte av att köra från A till B på ett anständigt sätt och du kan inte tanka dem.”

Nu, som först rapporterades av Bloomberg, har företaget försenat lanseringen av bilen helt och hållet.

I ett uttalande sa Ineos Automotive: ”Vi skjuter upp lanseringen av Ineos Fusilier av två skäl; konsumenternas motvilliga upptagande av elbilar och branschens osäkerhet kring tariffer, tidpunkter och beskattning.

”Laddningsinfrastrukturen för elbilar på de flesta marknader fortsätter att växa och konsumenternas förtroende kommer att matcha detta, men för att branschen ska kunna uppfylla målen för nettonollutsläpp måste det finnas långsiktig klarhet från beslutsfattarna och ett antal tillgängliga teknikalternativ med hänsyn till faktorer som råvaror, infrastruktur och överkomliga priser.”

Företaget sade att det är ”fast beslutet att lansera en elbil på marknaden, inte bara på grund av lagstiftning utan för att vi vill – det är det rätta att göra”, men som tillverkare av små volymer kan det bara ”producera fordon som kommer att sälja”.

Ineos var särskilt kritiskt till det förbud mot försäljning av bilar som drivs med förbränning som kommer att införas i EU 2035.

4×4-företaget sa att ett 100% EV-försäljningsmandat inte skulle tillåta det att erbjuda Fusilier med drivlinan för räckviddsförlängare, som det visar som en ”lösning med låga utsläpp för längre resor eller där laddning inte är möjlig”.

Ineos har inte gett någon indikation på när produktionen av Fusilier EV skulle bli lönsam.

Företaget har tidigare framhållit vätgasens potential som ett alternativt bränsle för sina 4×4-bilar.

You may also like

Leave a Comment