Hennessey Venom F5 Revolution

Hennessey har avslöjat vad man hävdar är den snabbaste cabrioleten som någonsin skapats: en taklös variant av den strippade, banfokuserade Hennessey Venom F5 Revolution med 1817 hk.

Den heter Venom F5 Revolution Roadster och tar över kronan från den vanliga, väggående Venom F5 Roadster – som enligt företaget kan uppnå en topphastighet på över 480 km/h – som världens snabbaste öppna cabriolet.

Den taklösa banbilen Revolution i begränsad upplaga för 3 miljoner dollar (Över 30 miljoner kr) – av vilken alla 12 exemplar redan är sålda – lanseras samma år som banbilen Coupé, som i sig är en strippad version av den rekordbrytande F5 Venom för att ytterligare öka prestandan.

Revolution Roadster erbjuder en ”oöverträffad visceral körupplevelse”, säger grundaren Jon Hennessey, och precis som coupén för 2,7 miljoner dollar (30 miljoner kr) har den skapats för att krossa varvrekord.

Därför återvänder ”Fury” 6,6-liters V8 – med omarbetad kylning som i coupéns banbil – mittmonterad i samma kolfiberrör. Kraften skickas till bakhjulen med hjälp av samma sjuväxlade automatiska växellåda, men den har nu kalibrerats för tävlingsbruk.

Hennessey Venom F5

Roadstern har, precis som sin namne i standardutförande, fått en mängd förändringar för att hålla den lika konkurrenskraftig som coupén. Dessa är inriktade på att generera mer downforce, till exempel betydligt större front- och baksplitters och dykplan på frontfasaden.

Ett annat exempel är taket, som kommer i form av en avtagbar kolfiberpanel för att hålla den så lätt som möjligt. Panelen väger bara 18 kg och är säkrad med fyra snabbkopplingsbultar och två höghållfasta spärrar för att klara hyperbilens ”svindlande accelerationsförmåga och aerodynamiska krafter vid extrem hastighet”, säger företaget. Inuti är den klädd med Alcantara-klädsel som pekar på banbilens lyxpositionering.

Hennessey fokuserade också på att strippa den bananpassade öppna kupén för att göra den, tillsammans med sitt syskon till banversionen, till den lättaste Venom F5-varianten hittills. Den väger mindre än de 1360 kg tunga vägmodellerna, men företaget vill inte bekräfta hur mycket eller vad som har ändrats för att göra den lättare.

Hennessey Venom F5

Som ett resultat utlovar det amerikanska företaget, som är känt för sin hastighetscentrerade inställning till bildesign, ”fenomenal acceleration”. Revolution Roadster kommer med största sannolikhet att överträffa gatbilens 2,6 sekunders 0-100 km/h-tid och kan till och med pressa längre än dess påstådda 480 km/h topphastighet.

Ren hastighet är dock inte det enda målet för Revolution-bilar, med ny aerodynamik monterad för att skicka bilen runt banan så snabbt som möjligt. Detta syns tydligast på den justerbara bakvingen i kolfiber, som kan leverera mer än 363 kg downforce vid 300 km/h och mer än 635 kg vid 400 km/h.

Dubbel-wishbone-fjädringen återkommer men nu med mer aggressiva justeringsinställningar och justerbara dämpare.

Stoppkraften kommer i form av kolfiberkeramiska bromsar – monterade som standard – som har flerkolvsok.

Hennessey Venom F5 Revolution

Inuti finns samma lyxiga interiör som i resten av serien, nu med tillägg av ett digitalt telemetrisystem i realtid som kan mäta data som varvtider, splits och g-krafter i kurvor.

Revolution Roadster är tillsammans med Venom F5 Revolution (bilden ovan), Venom F5 coupé och Venom F5 Roadster en del av en line-up med fyra bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *