Home Elbilar Fisker Ocean-produktionen stoppas i sex veckor medan finansieringsförhandlingarna fortsätter

Fisker Ocean-produktionen stoppas i sex veckor medan finansieringsförhandlingarna fortsätter

by admin
Fisker Ocean

Fisker pausar produktionen av SUV:en Ocean i sex veckor för att säkra avgörande finansiell uppbackning, då det råder tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.

Detta sker i samband med att EV-företaget tillkännager en finansiering på ca 150 miljoner USD från en befintlig investerare, som förblir namnlös.

Pengarna kommer att tillhandahållas i form av konvertibla skuldebrev, som är föremål för ränta vid återbetalning, och är ”föremål för vissa villkor”, inklusive Fisker som lämnar in en detaljerad finansiell rapport (känd i USA som Form 10-K) för räkenskapsåret 2023.

Finansieringen kommer att fördelas i fyra delar.

Fisker säger att man fortfarande för samtal med en ”stor biltillverkare” om en finansiell affär, som kan ta formen av en ren investering eller ett strategiskt utvecklings- eller produktionspartnerskap.

Fisker har fortfarande inte namngett denna tillverkare, men Nissan rapporteras allmänt vara i samtal om en potentiell investering på 400 miljoner dollar i Fisker.

Som en del av affären skulle Nissan få tillgång till den plattform som ligger till grund för Fisker Alaska och skulle bygga den kompakta pickupen tillsammans med sin egen relaterade modell i Nordamerika.

Medan dessa samtal fortsätter kommer produktionen av Ocean vid Magna Steyrs fabrik i Graz, Österrike, att stoppas i sex veckor för att Fisker ska kunna ”anpassa lagernivåerna och gå vidare med strategiska och finansiella initiativ”.

Fisker sa att cirka 1000 Oceans producerades mellan 1 januari och 15 mars och att man levererade cirka 1300 enheter. Det finns enligt uppgift cirka 4700 i sitt lager, som påstås vara värt mer än 200 miljoner dollar.

Fisker pausade nyligen utvecklingen av sin prisvärda kompakta EV, Pear hatchback, efter att ha gjort en förlust på 463.6 miljoner dollar under fjärde kvartalet 2023.

Företaget fokuserar för närvarande sina återstående kassareserver på att öka produktionen av Ocean, samt att rulla ut ytterligare programuppdateringar för bilen.

Företaget producerade 10 193 Oceans och levererade 4929 i 12 länder under 2023 och förväntar sig att leverera mellan 20 000 och 22 000 under 2024.

Fisker Ocean

”Vi planerar inte att starta externa utgifter för våra nästa projekt förrän vi har ett strategiskt OEM tillverkare partnerskap på plats”, sa företagets chef Henrik Fisker tidigare.

Arbetet med Alaska fortsätter, men finanschefen Geeta Gupta-Fisker sade att dess utveckling beror på det framgångsrika samarbetet med biltillverkaren.

”Alla program som ligger bortom Ocean kommer endast att medföra kostnader om det finns ett strategiskt samarbete”, sa hon.

Prototyper av Pear var planerade att komma ut på vägarna senare i år, innan de första kundbilarna överlämnas i ”slutet” av 2025, sa Fisker tidigare i år.

You may also like

Leave a Comment