Home Motorsport Dacia Sandrider gör offentlig debut på bilsalongen i Genève

Dacia Sandrider gör offentlig debut på bilsalongen i Genève

by admin
Dacia Sandrider

Dacia Sandrider har gjort sin publika debut på bilsalongen i Genève inför starten i det fruktade Dakar-rallyt.

Den nya rallybilen med kolfiberkaross, inspirerad av Manifesto-konceptet och konstruerad av Prodrive, kallas Sandrider och har utformats enligt samma ”inga krusiduller”-etos som Dacias vägbilar – om än med större fokus på aerodynamisk effektivitet och terrängegenskaper.

Den är anmärkningsvärt trogen manifestet i sin utformning, med ”endast de absolut nödvändiga karosspanelerna” och en modulär instrumentpanel som kan arrangeras om efter tävlingsteamets behov.

Dacia hävdar att detta tillvägagångssätt har gjort Sandrider cirka 15 kg lättare än konkurrenterna.

Dacia Sandrider

Nu har den dock dörrar, av uppenbara skäl, och chassit har uppgraderats och förstärkts i linje med dess dune-bashing fakturering.

Viktfördelningen är förskjuten mot framaxeln för att förbättra greppet på lösa underlag.

Den drivs av en dubbelturboladdad 3,0-liters V6 – som ska vara baserad på den som används i syskonmärket Nissans 400Z-coupé – som körs på syntetiskt bränsle och skickar 355 hk till båda axlarna via en sexväxlad sekventiell växellåda.

Dacia Sandrider

Flera detaljer på Sandrider är inspirerade av besättningens erfarenhet av rally-raid. Karossen har till exempel en magnetremsa som gör att förare och mekaniker säkert kan förvara hjulmuttrar medan de byter ett punkterat däck, snarare än att riskera att tappa dem i sanden.

På samma sätt är Sabelt-sätena fodrade med antibakteriellt och fuktreglerande tyg och instrumentpanelen har antireflexfärg för att minska bländning.

Dacia Sandrider

För att ytterligare förbättra komforten har anti-infraröda pigment bäddats in i bilens kolfiberkaross, vilket sänker temperaturen i kupén.

Sandrider kommer först att testköras i oktober i Marockorallyt, innan den ställs på startlinjen i 2025 års World Rally-Raid Championship, med niofaldige rallymästaren Sébastian Loeb, femfaldige Dakar-vinnaren Nasser Al-Attiyah och Rally-Raid World Cup-vinnaren Cristina Gutiérrez som delade förare.

You may also like

Leave a Comment