Cupra Leon, Cupra Formentor 2024

Cupra har gett Formentor och Leon ett nytt ansikte för att bättre skilja sitt sortiment från syskonmärket Seat, samtidigt som man introducerar en ny toppmotor med 329 hk.

Den nya fronten med ”hajnäsa” gör att crossovern och hatchbacken/estaten är i linje med den kommande SUV:en Terramar och ger det spanska märkets förbränningsmotorbilar en tydligare familjekoppling.

Nyckeln till utseendet är en framträdande näbb som toppar en bredare grill, medan strålkastarna nu är triangelformade LED-enheter.

Dessutom är det bakre Cupra-märket på varje bil nu upplyst.

Cupras debutmodell, SUV:en Ateca, har inte inkluderats i den här uppdateringen, men eftersom den är baserad på en åtta år gammal Seat-modell kommer den sannolikt att pensioneras snart.

Inuti Leon och Formentor har Cupra arbetat för att förbättra hållbarheten.

Tygklädseln på de valfria skålade sätena är nu tillverkad av en 73% återvunnen vegansk textil, till exempel, medan lädret påstås vara ”miljömedvetet”.

Modellerna får också en större (12,9 tum) pekskärm för infotainment, som körs med ny programvara som sägs erbjuda förbättrad personanpassning och respons.

De beröringskänsliga reglagen för ljudvolym och kupétemperatur är nu också bakgrundsbelysta.

Under skalet sägs Leon och Formentor ha fått en sportigare dynamisk karaktär som passar ihop med deras uppgraderade drivlinor.

Huvudnumret för varje bil är den 2,0-liters fyrcylindriga turbobensinmotorn från Audi S3 och Volkswagen Golf R, som skickar 329 hk till alla fyra hjulen via en sjustegad automatisk växellåda med dubbelkoppling.

Haldex-differentialen har bytts ut mot en momentfördelare med en flerplattskoppling i vardera änden av drivaxeln för att variera kraftöverföringen till bakaxeln.

För Leon är dock denna drivlina exklusiv för kombimodellen. Den femdörrars halvkombimodellen skickar istället 296 hk genom framhjulen.

De två plug-in hybriddrivlinorna – med effekter på 201 hk och 268 hk – har fått sin batterikapacitet ökad från 13 kWh till 19,7 kWh. Det ökar deras räckvidd på enbart el från officiella 60 km till påstådda 100 km.

Den maximala laddningshastigheten har också förbättrats till 50 kW.

Leveranser av nya Leon och Formentor kommer att påbörjas i sommar och priserna för båda kommer sannolikt att börja från cirka 450,000kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *