coilover

En stötdämpare är ett fjädringselement för bilar. Inom stötdämpare finns det ett begrepp som kallas för “coilover”. Namnet är en sammandragning av Engelskans ”coil spring over shock” eller ”spring over shock”. Enkelt förklarat består den av en stötdämpare runt vilken en fjäder är lindad. Stötdämparen och fjädern sätts ihop till en enhet före installationen och byts också ut i sin helhet om stötdämparen har läckt. Detta garanterar optimal dämpning utan att det blir en vridning. 

Var kan jag köpa coilovers?

Nardocar.se erbjuder ett av världens största utbud av coilovers för alla bilmärken och bilmodeller, från gatuversioner till superracingversioner. Oavsett användarens krav kan de utveckla alla typer av växelspårssystem, för alla bilar och i alla situationer, oavsett om du använder din bil på vägen eller på tävlingsbanan, för rally eller för drifting.

Stötdämpare

Stötdämparen är kärnan i en solid spiralväxel. Stötdämpare kontrollerar oönskade fjädervibrationer och minskar vibrationer som orsakas av hjulen och chassit. När du kör på ett gupp spänner och slappnar fjädrarna av, absorberar vibrationerna och överför energi till stötdämparna via deras övre fästen till kolvarna. Resultatet är att stötdämparna dämpar vibrationerna och du märker nästan ingenting av stöten. I vilken utsträckning detta sker beror på stötdämparnas inre egenskaper: styvare stötdämpare bromsar fjädervibrationerna medan mjukare stötdämpare gör tvärtom.

Fjädrar

Fjädrar delas in i två grundtyper, linjära och progressiva. En progressiv fjäder har en variabel fjäderegenskap, beroende på vilken belastning den har att hantera. Prestandan är mer jämn eftersom föraren bättre kan förutse fjäderrörelserna. Varje sats innehåller fjädrar som är särskilt utformade för de nya stötdämparna. De är gjorda för att klara av påverkan från vägförhållandena. I kombination med stötdämparen ser de till att däcken förblir i kontakt med vägytan. Deras utformning bygger på beräkningar med hög grad av noggrannhet med hjälp av teoretiska modeller.

En coilover kombinerar det bästa med stötdämpare och fjädrar

Stötdämpare gör dock mer än att bara minska vibrationer och kontrollera fjäderstötar; de eliminerar också svajande, gungande, lutande, snurrande och många andra saker som inte ska hända när man accelererar eller bromsar. I stötdämparen finns en cylinder som innehåller en hydraulisk vätska och en kolv. Kolven trycker vätska genom stötdämparens tätningar och styr dess reaktion på fjädern. Kinetisk energi som fångas upp av fjädringen omvandlas till värme, som slutligen absorberas av stötdämparens vätska. Processen bygger på små öppningar i kolven, genom vilka hydraulisk vätska kan flöda när kolven stiger och sjunker.

En coilover är på ett sätt den perfekta kombinationen mellan en fjäder och en stötdämpare. Oavsett vad du använder din bil till kommer en coilover att göra din körupplevelse bekvämare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *