Aston Martin DBS

Aston Martin kommer att lansera åtta nya sportbilar med frontmotor under de kommande två åren och börjar med en ersättare till DB11.

Den modellen, som troligen kommer att heta Aston Martin DB12, kommer att sätta fart på den nya modell som har varit under tre års förberedelse, berättade företagets ordförande Lawrence Stroll i dag vid Financial Times toppmöte Future of the Car.

”Det känns som att se färg torka eller gräs växa, men efter tre år har vi fått vår nästa generation sportbilar och kommer att lansera åtta under de kommande 24 månaderna”, sade han. ”Vi kommer att ta in ny teknik, ha prestanda från vårt F1-team integrerat i verksamheten och fortsätta den stora lyxen [av dagens bilar].”

Den nya sportbilslinjen från Aston Line-up kommer att innehålla ersättare till dagens modeller Aston Martin DB11, Aston Martin Vantage och Aston Martin DBS, och det angivna antalet på åtta modeller inkluderar olika varianter av denna trio.

Stroll antydde att det nya sortimentet skulle innehålla en ny modell ”ovanför GT” som står ensam på marknaden. ”Vi har skapat en ny sektor ovanför GT”, sade han. ”En verkligt hög nivå av lyx med en hög nivå av prestanda. Något nytt.”

Stroll lovade mycket förbättrad teknik i bilarna, men Aston skulle ”föra in tekniken på ett sätt som vår kund vill att den ska levereras”, en hänvisning till att se till att tekniken inte bara införs för teknikens skull.

Aston Martin är också fortfarande på väg att lansera sin första elbil 2025 och Stroll sa att mer detaljer skulle ges på kapitalmarknadsdagen den 27 juni. ”Mjukvarukomponenterna har beslutats, [och det kommer att göras] mestadels internt. Vi har anställt flera hundra personer och tagit in mycket kompetens i huset. Det måste fortfarande vara en Aston Martin-upplevelse med EV.”

Företaget kommer att fortsätta att utöka sitt sortiment med medelmotor utöver Aston Martin Valkyrie också, med början med hybridmodellen Valhalla. Stroll räknar med att det kommer att tillverkas cirka 1200-1500 Valhallas (och varianter av dem) varje år, och modellen utvecklas med hjälp av expertis och vindtunnelresurser hos Astons Silverstone-baserade F1-team. ”Det kommer att bli en sportbil med medelmotor som legitimt använder F1-teknik”, säger Stroll.

Programvaru- och tillverkningsproblemen med Valkyrie är nu över för Aston, sade Stroll, och mer än 100 bilar har levererats. Han uteslöt inte att en framtida Aston Martin som bär Valkyriepriset på 3 miljoner pund i framtiden skulle komma att bära det som en del av företagets plan att fortsätta att erbjuda specialmodeller i begränsad upplaga en eller två gånger per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *