Home SUV Abarth 600e avslöjas som en het 237 hk EV crossover

Abarth 600e avslöjas som en het 237 hk EV crossover

by admin
Abarth 600e

Fiat prestandamärket Abarth har avslöjat den elektriska crossovern 600e som sin mest kraftfulla bil hittills.

Den är baserad på nya Fiat 600e och är den andra Abarth EV – efter Abarth 500e hot hatch – och den första SUV som bär skorpionmärket i Europa.

Den slående Hypnotic Purple-bilen på bilden här är lanseringsutgåvan Scorpionissima, som bara kommer att tillverkas i 1949 exemplar.

En udda, prestandafokuserad makeover ger en rejäl bakvinge, sporthjul med stor diameter och en skräddarsydd främre stötfångare – vilket tydligt markerar detta som den hetare versionen av den italienska elbilen.

600e Scorpionissima skickar 237 hk genom framaxeln och beskrivs som ”mycket konkurrenskraftig och kraftfull” och kommer att vara den mest kraftfulla bilen baserad på Abarths moderbolag Stellantis e-CMP2-plattform.

Denna plattform delas med bland annat Jeep Avenger, Peugeot e-2008 och Citroën e-C4 – ingen av dessa har en dedikerad prestandaversion.

Abarth har ännu inte presenterat några prestandasiffror, men vi kan vara säkra på att den kommer att överträffa den Fiat som den är baserad på, med en 0-100km/h-tid på cirka 6,0 sekunder.

Fullständiga tekniska specifikationer kommer att ges vid bilens debut under de kommande veckorna, men Abarth har redan bekräftat att den är utrustad med en begränsad slirdifferential och prestandadäck som – vilket antyds av bilder på bilen som driver på en racerbana – antyder ett öppet fokus på dynamiskt engagemang.

Däcken har utvecklats i samarbete med Hankook, gummileverantör för Formel E, och har utformats för att ”säkerställa maximalt grepp och garantera utmärkt racingdynamik under alla typer av förhållanden” samtidigt som de ”säkerställer en förbättrad räckvidd för ett elfordon”.

Den heta 600e kommer sannolikt att drivas av samma 51 kWh (användbart) batteri som standardmodellen, men dess dramatiskt ökade kraftreserver kommer utan tvekan att minska räckvidden från 40 mil till närmare 32 mil.

Abarth har ännu inte bekräftat ett fullständigt premiärdatum för sin nya modell men säger ”stay tuned” för mer information.

You may also like

Leave a Comment