Home SUV 2024 Kia Sorento har EV9-utseende och ny teknik

2024 Kia Sorento har EV9-utseende och ny teknik

by admin
2024 Kia Sorento

Kia har avslöjat pris- och specifikationsuppgifter för nya Sorento SUV, som får ett nytt utseende inspirerat av den helelektriska Kia EV9, en rad nya teknik- och inredningsdesignförändringar för 2024.

Nya Kia Sorento, märkets flaggskepps-SUV som har varit en del av modellprogrammet i 21 år, kostar från 550,000kr.

Beställningar är öppna nu, med tre tillgängliga specifikationsnivåer, numrerade 2, 3 och 4. Standardutrustningen omfattar 17″ lättmetallfälgar, automatiska LED-strålkastare, en 12,3″ pekskärm, automatisk avtorkning, klimatanläggning med dubbla zoner, uppvärmda framsäten och ratt, trådlöst Apple CarPlay och Android Auto samt adaptiv farthållare.

Sorento 3 höjer priset till 600,000kr och lägger till större 19-tums hjul, elektriska framsäten, omgivningsbelysning, en 12,3-tums digital förardisplay, ett premium Bose-ljudsystem, trådlös telefonladdning och verklig självutjämnande fjädring.

Sorento 4 får en unik legeringsdesign, svart Nappa-läderklädsel, fjärrstyrd parkeringsassistans, elektriskt svankstöd, ventilerade framsäten och aluminiumpedaler. Priserna börjar från 700,000kr.

Sorento finns tillgänglig med en 2,2-liters CRDI-diesel med 190 hk, en 1,6 T-GDi hybridbensin med 212 hk eller en 1,6-liters T-GDi plug-in hybrid, som ger 249 hk. De två hybriderna är utrustade med en sexväxlad automatlåda, medan dieseln har en åttaväxlad dubbelkopplingslåda.

Den största förändringen för Sorento 2024 är den nya fronten, som hämtar inspiration från både EV9 – Kias nya elektriska SUV – och Telluride på den amerikanska marknaden.

Nya Sorento är omdesignad i linje med märkets designfilosofi Opposites United och har en mer upprätt motorhuv med skarpa, fyrkantiga kanter och nya, vertikala LED-strålkastare i EV9-stil för vad Kia kallar ”en elegant och modern estetik”.

Frontgrillen lyser nu också upp, precis som EV9, med ett digitalt ”Star Map”-motiv, och det finns en rejäl ny hasplåt för att förstärka SUV:ens ”robusta framtoning”.

Förändringarna från 2024 är mycket mer uppenbara inuti, där den utgående Sorentos infotainmentsvit har bytts ut mot ett par 12,3-tumsskärmar i en enda böjd panel ovanpå instrumentpanelen – men denna uppsättning är exklusiv för modeller med högre specifikationer från lanseringen. Standardbilen har en mer konventionell 4,3-tums mätargrupp och en 12,3-tums infotainment-pekskärm.

Nya Sorento är Kias andra bil som levereras med ett nytt Connected Car Navigation Cockpit-system som introducerar en ”snabbkontroll”-funktion för enkel åtkomst till viktiga kontroller, uppdateringsfunktion och snabbare bearbetningstider.

Nytt är också ett digitalt nyckelsystem som gör att Sorento kan låsas upp och köras med hjälp av en smartphone eller ett NFC-kort – och ägarna kan dela ”nyckeln” med andra användare via ett enkelt textmeddelande.

Även förarstödspaketet har utökats med bland annat automatisk filbytesfunktion och en adaptiv farthållare som lär sig förarens vanor och härmar accelerations- och inbromsningsmönster.

Exklusivt för den amerikanska marknaden är den offroad-inspirerade X-Line-utrustningen som visades i LA, som får en låsbar differential, ett rejält takräcke och en rad 4×4-designelement inklusive skräddarsydd beklädnad och unika hjul lindade i ändamålsenliga All-Terrain-däck.

You may also like

Leave a Comment